Foto: Maria Wall

Årets julklappsutdelning!

Traditioner ska man ju upprätthålla och krönikörerna i Bil & Bostad brukar ju dela ut ”julklappar” till hytt & pytt i julnumret. Krönikören Karlsson fick vara tomte i år och har tillsammans med redaktionskattorna Frasse och Nisse bestämt dessa klappar:

Surfplatta till Lennart & Bertil
Kommunanställda fick 90 surfplattor har vi läst om i VK men Lennart Holmlund och Bertil Hammarstedt fick ingen. Vi ger dem därför surfplattor av Beach Boys med låtar som Surfin Safari, Surfin girl och Surfin in the USA. Bra musik att brädsurfa till i badhuset Navet som herrarna ansvarar för.

Öronproppar till ”Ankan”
på Dressmann
På sommaren sitter den dragspelande tiggaren utanför Dressmann och nu på vintern sågar de stenplattor på Rådhustorget som byggs om. Det är oväsen året runt för Ann Chatrine Jonsson med personal som jobbar i det gula huset med den kända elskåpen utanför.

Triangiakök till restaurangskolan
Umeå kommuns restaurangelever är husvilla och utbildningen nedläggningshotad. I väntan på att de ska få vettiga lokaler ger vi dem varsitt triangiakök där de på campingvis kan tillreda stadens råvaror; kajor, duvor, ekollon från Broparken? Strandråg och kvanne från Årstidernas park? Ja de får en spik också, för allt kan ju kokas soppa på bara man har en spik.


Såpbubblor till bankerna
Till varenda bankanställd ger vi en låda burkar med såpbubblor att dela ut till sina kunder. Detta för att påminna om att ju mer du lånar till din fastighet utan att amortera, desto snabbare kan du hamna i en bostadsbubbla. Lånekarusellen kan inte pågå hur länge som helst. En dag går räntan upp, vet vi som har varit med förr.

Orderblock till Region Västerbotten
Den 24 januari invigs Region Västerbottens dagar på Grand Hotel i Stockholm. Erik Bergkvist, Thomas Hartman från RGV och Landshövding Magdalena Andersson med följe bjuder in stockholmarna till evenemanget. Massor med västerbottningar brukar också resa ner, men hur mycket affärer blir det? Vi skickar med orderblock till alla och hoppas de används. Några statliga myndigheter eller verk som kan utflyttas till länet, beställningar på virke och energi. Konferenser till Umeå!

VM-biljett till Jonna Sundling
Vinterstudion är det bästa teveprogrammet på helgerna och särskilt kul är det att se våra egna skidåkare från Umeå i rutan. Som Linn Sömskar, Teodor Peterson och nya hoppet för svensk skidåkning, Jonna Sundling. En VM-biljett till ”Jonnis” vill vi ge i julklapp för hon kan behövas när de andra klappar ihop.


Vinstbong till V75 på Umåker
Krönikören Karlsson fyller 65 år den 23/12 och jag ger mig själv en smart ifylld kupong med travhästar som kan vinna på Umåker till juldagens V75:a. Läsekretsen får gärna höra av sig med spikförslag och stallskrik som ni skickar till min mailadress: benny.karlsson@vk.se.

Jag kommer givetvis att fortsätta skriva krönikor även som nybliven pensionär – och förhoppningsvis även travmiljonär – även efter årsskiftet och vill passa på att önska en god jul till er alla!

Ja du Nicklas. Nytt år igen och vi ska lära oss att det blir 2017. Politikerna verkar inte haft nåt bra år och ofta är det kring politiken det mesta kretsar. Krig och politik om man säger så. Kan vi överlåta världen till företagen och börserna detta år?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!