Foto: Kanal 5

”Att möta människor som gillar vad de gör smittar av sig”

Julbelysning kan vara en välbehövlig stämningshöjare i det norrländska vintermörkret. Att pynta inomhus är redan en etablerad jultradition, men att även dekorera hus och trädgård har blivit allt vanligare. Det är någonting som programmet Julkampen gärna belyser. – Det har helt klart smittat av sig på mig i alla fall, säger programledaren Mattias Särnholm.

Nedräkningen till julen har redan börjat. En efter en öppnas luckorna i barnens adventskalender och sakta men säkert börjar julbestyren bockas av från vår lista. Än väntar högmässor, julgransresning och paketutdelningar, men innan vi går händelserna i förväg ska vi titta lite närmare på julbelysningar. I programmet Julkampen på Kanal 5 får tittarna nämligen stifta bekantskap med några som kandiderar på titeln Sveriges största julfantaster, då några av landets mest sprakande julbelysningar ska bedömas.
– Vår roll är att vara glada domare i sammanhanget, att bedöma vilken som är den bästa, fetaste och grymmaste julbelysningen, berättar Mattias Särnholm, som leder tävlingen tillsammans med sin radarpartner Johnnie Krigström.
– Men programmet handlar inte om oss, menar Mattias, utan om alla de här sköna individerna som verkligen brinner för det här med julen. Det här är deras program.

Belysningsstilar
I varje avsnitt besöks tre familjer, som alla väntar på att få tända och visa upp sina hus och trädgårdar. Programmet avslutas sedan med att Johnnie och Mattias avgör vilka av dem som är veckans vinnare.
– Vi har haft ganska tydliga kriterier som vi utgått från i vår bedömning. Vi har tittat på mängd, hur mycket belysning man har, och julkänsla, vilken typ av feeling man lyckats skapa, samt hur de har utfört uppdragen vi gett dem. Men målet med programmet är att det ska vara glatt och underhållande, understryker Mattias.
Premiäravsnittet sändes onsdagen den 30 november. Där synades bland annat Bo och Agneta Larssens klassiska och gammalmodiga presentation i Huddinge. De ställdes i sin tur mot Christian Svengard från Värmdö, vars Ibiza-tema blev en fest i sig, och Hällestads Niklas Adolfsson, som specialbeställt sin utrustning från USA.
– Vi har fått ett bra mottagande än så länge, berättar Mattias, folk verkar i alla fall tycka att det är underhållande. Jag var själv lite orolig i början, och många jag pratade med var också lite skeptiska innan, vad exakt det här skulle bli i slutändan. Men jag måste säga att jag är glatt överraskad. Det har verkligen varit en rolig erfarenhet och allting har gått jättebra. Rakt igenom en bra upplevelse.

Blandade känslor
Det här är heller inte första gången som Johnnie och Mattias syns i rutan tillsammans. Bland tidigare program finns bland annat Roomservice och Sofias änglar, men Julkampen är däremot deras första julprogram. Något som också har gjort ett intryck på Mattias.
– Jag vet inte vad det är som gör att vi funkar ihop, funderar han, vi är väl av samma skrot och korn. Vi är båda ganska enkla, men egentligen väldigt olika. Det viktiga är att vi trivs ihop, och det måste vi göra. Vi har ju spenderat mer tid med varandra än vi gjort med våra fruar.
– Jag har tidigare haft lite blandade känslor till julen, fortsätter han. Det finns bitar som jag verkligen gillar, som att få spendera tid med familj och vänner, men samtidigt är det en högtid med väldigt många måsten, vilket kan kännas lite jobbigt. Men efter att vi gjort det här programmet har det varit raka motsatsen. De som vi har besökt älskar verkligen julen och det har gjort att man nästan börjat tro på tomten.

Smittsam julglädje
Teknologiska framsteg har också gjort sitt. En av de tävlande i Julkampen hade exempelvis lampor synkroniserade till julmusik, och i dag finns dessutom möjligheten att fjärrstyra sin julbelysning med en enkel knapptryckning på mobiltelefonen. Enligt Energimyndighetens årliga undersökning av advents- och julbelysning, finns det också ett ökat antal produkter som är uppkopplade mot nätet. De senaste åren har det därtill blivit vanligare med detaljer som upplysta figurer, samtidigt som det visat sig att allt fler väljer att julpynta sin trädgård. Mattias Särnholm är numera en av dem.
– Ja, det råkade faktiskt bli så. Jag har alltid gillat julbelysningar, men inte varit så insnöad på det tidigare. Nu helt plötsligt är jag hooked. Att möta människor som gillar vad de gör smittar av sig, det är en av följderna av det här programmet. Det har helt klart smittat av sig på mig i alla fall, avslutar han.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!