Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Jenny och Daniel samlar inför julen

Julen är för många en gemenskapens och familjens tid, men inte för alla. I åtta år har Jenny Söderström och sambon Daniel Nyberg skänkt både saker och tankar till patienter på psykiatriavdelningarna på Norrlands universitetssjukhus.

Hejsan Jenny och Daniel. När började ni med de här insamlingarna, och varför?
– Det började med en liten insamling vid jul för åtta år sedan, säger Daniel. Jag har själv vänner som legat på psykiatrin och märkte att de hade en brist på tidningar. De första fyra åren samlade vi själva in tidningar och bakade, men sedan har vi utökat och delar också ut på midsommar.
– Ju fler saker vi får in desto oftare kan vi dela ut, säger Jenny.
Vilka reaktioner möts ni av?
– Väldigt positiva. Det är det som gör att vi fortsätter, säger Jenny. En gång fanns det inte en enda tidning på hela avdelningen. Personalen blev jättelycklig. Och det är inte alla patienter på de här avdelningarna som kan gå ut.
– Det är fortfarande lite tabu med psykiska sjukdomar, säger Daniel. Det är inte samma sak med en anhörig på psykiatrin som när man hälsar på någon som opererat sig.
Vilka saker är det som behövs mest?
– Det är mycket pysselsaker, som pennor, spel och ritböcker för vuxna, men också frukt och vanliga veckotidningar. I år efter-frågas tjocka sockar men även allergifritt schampo och hygienartiklar, säger Jenny.
Hur gör man om man vill skänka något eller hjälpa till?
– Kontakta oss via Facebookgruppen ”Kom ihåg att du är värdefull” eller e-post, piggg83@gmail.com, avslutar Jenny.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!