Foto: Maria Wall

Vad är egentligen vitsen med vitsar?

Sakta men säkert sker det något slags utveckling, även hos oss individer. En sak vi tyckte var självklar igår blir tveksam idag och otänkbar i morgon – om vi är öppna för att förändras tillsammans med den värld vi lever i.

En sak de allra flesta av oss gör är att ta hänsyn i språkbruket, och avhåller oss från uttryck som andra kan uppfatta som jobbiga, eftersom det egentligen kvittar för oss om vi till exempel använder ordet lapp eller same.
Det handlar bara om att vara en juste medmänniska.
En annan sak allt fler slutat upp med är att dra vitsar. Det beror främst på två saker. För det första att de inte är särskilt roliga och för det andra att de inte sällan är sexistiska eller rasistiska. Eller både och.
En del tycker nog att vi som inte hyllar vitsarna är fisförnäma, men de här personerna är ofta desamma som vill hävda sin rätt att säga n-boll istället för chokladboll.
Nu kanske många hävdar att vitsar ÄR roliga, så låt oss då ta reda på det. Om de är så pass roliga att det motiverar att det sker på någon eller någras bekostnad.
Richard Wiseman vid Hertfordshires universitet i England satte ihop webbsajten LaughLab för att lära sig mer om vad olika nationaliteter gillar för slags skämt, och givetvis – vilket skämt som är det absolut roligaste i hela världen.
Han uppmanade besökare på sajten att bidra med sina roligaste vitsar och även betygsätta de andra bifogade skämten.
40 000 människor deltog och resultatet talar ett tydligt språk.
Världens bästa skämt blev nämligen detta:
Två jägare från New Jersey är ute i skogen när den ena plötsligt faller ihop. Det verkar inte som om han andas och ögonen har rullat bakåt i ögonhålorna. Den andra jägaren sliter upp sin mobiltelefon och ringer larmcentralen. När samtalet kopplas flämtar han förtvivlat:
– Min kompis är död! Vad ska jag göra?
En lugn röst svarar:
– Ta det lugnt. Jag kan hjälpa dig. Först ska vi försäkra oss om att han verkligen är död.
Det blir tyst. Sedan hörs ett skott. Jägaren hörs åter i luren. Han säger:
– Okej. Nu då?

Då gillar jag faktiskt ”Englands bästa skämt” lite mer, även om det på inget sätt är jätteroligt:
Två vesslor sitter på var sin barstol. En börjar förolämpa den andra. Han skriker:
– Jag har haft sex med din mamma.
Hela baren tystnar, alla lyssnar och väntar för att se vad den andra vesslan ska göra. Den första skriker igen:
– Jag har haft sex med din mamma!
Den andra svarar trött:
– Gå hem farsan, du är full.

Vitsar är ju per definition påhittade, och det känns som att vi 2000-talsmänniskor är väldigt inne på autenticitet istället för fiktion. Och dessutom händer det ju så mycket otroligt och roligt att vi lika gärna kan berätta de historierna.
Här blir det då viktigt att poängtera värdet på detaljer. Det är detaljrikedom som gör historier trovärdiga, och som skiljer dem från skrönor. Det är dessutom detaljer som gör historier roliga att återberätta, och det är väl egentligen en historias främsta uppgift – att bli spridd.
Men avslutningsvis, om jag nu måste bidra med nåt skämt, så får det bli följande. Det första hörde jag för oerhört länge sen, när jag packade frukt på KF:s lager på Västerslätt.
Fortfarande ganska kul:
Hur många jobbar här då?
– Tja, ungefär hälften.

Och avslutningsvis det närmaste en fräckis jag kommer. Vidarebefordrad från Televerkare till Televerkare genom årtionden, och slutligen berättad av farsan till mig:
I en telestation samlas en rad televerkare för att äta medhavd lunch ur unika-boxarna. En av de äldre verkarna skrävlar som vanligt om hur han har jobbat precis överallt i länet.
– Jo, serru. Jag har varit i Åsele, å i Lycksele, å i Betsele. I Åmsele, i Strycksele och i Barsele.
Yngre televerkare, irriterad, och less på skrytet:
– Du som har vare överallt ... du har väl vare i Arsele också?
– Nä, faktiskt inte – men jag är född jävligt nära.

En tradition i krönikepingisen i Bil & Bostad är de årliga julklapparna som vi delar ut. Det här året blir det din tur, Benny. Vilka har gjort sig förtjänt av vad på julafton den här gången?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!