Foto: Snowflake singers

Umeåprofilen: Kristinas kör är kreativ och kul

Den som tror att barbershop bara är en angelägenhet för mustaschprydda farbröder med hatt och randig väst har fel. I det världsomspännande nätverket Sweet Adelines International ingår mer än 500 kvinnliga barbershopkörer, däribland Snowflake singers från Umeå. Inför deras årliga julkonsert 10 december har vi pratat med Kristina Lejon, som i snart tio år varit körens dirigent. Kristina, som till vardags är diabetesforskare och lärare vid Umeå universitet, har sjungit sedan barndomen och blev frälst på barbershop i slutet av 90-talet när hon var gästforskare i USA.

Hej Kristina! Vad kan publiken vänta sig av er julshow?
– En genomarbetad och varierad show med många olika inslag och viss glamour!
Vad är det som gör barber-shop speciellt?
– Att det är en helhetsupplevelse! Kören ska kommunicera såväl genom sången som det visuella – koreografi, klädsel, minspel och så vidare. Sen skiljer sig barbershop från ”vanlig” körsång bland annat i sättet som stämmorna fördelas, bland annat ligger inte melodistämman överst i ackordet. Man jobbar också mycket med övertoner som bildas när alla sjunger rent och exakt samtidigt. Det är oerhört viktigt att allt harmoniserar, att kören verkligen blir som en enhet, en ljudande organism. Allt detta ställer stora krav på deltagarna och kräver mycket träning och finslipning, men det underlättas ju av att vi har så roligt när vi övar!
Berätta om er verksamhet!
– Snowflake singers har funnits sedan 2005 och har 60 medlemmar som träffas och övar varje tisdag. Förutom den stundande julshowen på Norrlandsoperan är årets viktigaste händelse tävlingarna på våren, där vi som bäst kommit trea i de nordiska mästerskapen. Vid sidan av dessa huvudpunkter uppträder vi regelbundet på olika tillställningar, och genom åren har vi samarbetat med bland annat Lindy Hop-föreningen Swingum, Kalasorkestern och Idol-vinnaren Daniel Lindström. Det är viktigt att betona att det hela är ett lagarbete, det skulle inte funka annars att rådda en så stor grej. Vi har arbetsgrupper som jobbar med koreografi, marknadsföring och så vidare. Sen kräver ju barbershop mycket övning och vi vill hela tiden utvecklas, därför tar vi då och då in externa coacher, inte sällan från USA.
Till vardags är du medicinsk forskare och universitetslärare. Hur ser du på ditt yrke i förhållande till din musikaliska verksamhet?
– Gemensamt för musiken och forskningen är ju att det är väldigt roliga och kreativa saker att ägna sig åt samtidigt som det i båda fallen krävs mycket uthållighet. Man får inte ge upp, det är bara att traggla om de musikaliska fraserna eller göra om de medicinska experimenten tills man når resultat!
ANDERS LUNDKVIST

Fler Artiklar
Klicka och läs!