Umeåprofilen: Samuel – folkkär gospelstjärna

Känd från såväl ”Så ska det låta” som prins Carl Philips bröllop har umeåsonen Samuel Ljungblahd gjort sig ett namn som en folkkär artist med kristen profil, som i sin musik kombinerar traditionell gospel med soul och r’n’b.

Hej Samuel! En sak man hör sägas om dig är att det låter som att du växte upp i en gospelkyrka. Kan du berätta lite om vad som format dig som sångare?
– Det är inte en gospelkyrka, men jag är uppvuxen inom Frälsningsarmén i Umeå, så under uppväxten fick jag lyssna på livemusik varje vecka. Jag hade ganska tidigt en artistdröm, och jag flyttade till Stockholm när jag var arton. Men det tog lång tid innan jag kom i kontakt med rätt folk, och jag har jobbat väldigt hårt. Att spela mycket, uppträda mycket, och lyssna mycket, det är det som har format vem jag är.
Förra året släppte du ditt fjärde soloalbum, The Psalmist. Hur skiljer sig det albumet från din tidigare musik?
– Det är tydligare musikaliskt än tidigare, och även textmässigt. Gospelmusik är ju ändå i grund och botten kyrkomusik. Det är tonsäkra melodier, och svenska folket gillar ju att sjunga, och jag brukar säga att man inte behöver dela samma trosuppfattning för att vara med och sjunga.
Apropå det, du har ju beskrivits som både frikyrklig och folklig, finns det någon motsättning där, i dagens sekulära Sverige?
– Grejen är att ju äldre jag blir och ju mer jag är ute och spelar känner jag att det finns en väldig öppenhet, det är inte så låst i Sverige idag som tidigare. Jag säger: ”Jag tänker och tror det här, men alla behöver inte tänka lika. Välj själv vad du tycker och tänker, och sen kan vi göra det här tillsammans.” Allt som oftast slutar det med att det blir fest.
Nu närmar vi oss jul, kan du berätta om vad du är aktuell med just nu? Var kan man hålla utkik efter dig?
– Jag kommer vara på julturné i södra Sverige. Men om man ska hålla utkik efter mig här kommer jag hålla Umeås dyraste lunchkonsert, hos Frälsningsarmén 7 december, där pengarna oavkortat går till Frälsningsarméns sociala arbete. Det är min lediga dag, och den vill jag spendera i Umeå.
Finns det någonting mer du skulle vilja säga?
– Ja, till alla era läsare vill jag hälsa en god jul!
JOHN MOGREN OLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!