Foto: Anders Lundkvist

Thomas har känsla för de udda tingen

Till det första som fångar ens blick när man besöker Thomas Iverts hus i Robertsfors hör den mer än en meter långa smörkniv av trä som hänger ovanför dörren mellan köket och vardagsrummet. Den gigantiska kniven, en reklampryl för ett välkänt bordsmargarin, tog Thomas rätt på för många år sedan i en matvarubutik som skulle läggas ner. Hans hem vimlar av liknande fascinerande märkligheter, som vore hela huset ett konstverk, eller kanske ett museum för ett näraliggande men ändå oåterkalleligt förflutet.

Här finns urgamla mjölktetror och en antik hårklippningsmaskin, en uppblåsbar gummigitarr och en fruktkorg i form av en liten hängmatta. Möbler och inredningsdetaljer från 30-tal till nutid blandas på ett ofta roligt och oväntat sätt och likt en dörrvakt står den omisskännliga GB-clownen på post utanför det mysigt inredda källarrummet. En kultig taklampa med Star Wars-motiv inhandlades för en tid sedan på ett välkänt möbelvaruhus, i övrigt har det mesta i hans hem hittats av en slump, på loppisar eller i containrar, ärvts av släktingar eller skänkts bort av vänner.
– Jag är mycket fascinerad av reklamgrejor som markörer för tidsanda, berättar Thomas, och vi pratar om hur även de många vardagsprylar som passerar obemärkt genom våra liv i konsumtionssamhället förr eller senare får en patina, även det som kan tyckas fult och kitschigt. Thomas citerar förtjust Bob Hunds textrad ”jag gillar sånt som ingen bryr sig om” och i hans välfyllda bokhyllor återfinns föga förvånande böcker om bland annat tråkiga vykort, trista ”sevärdheter” och fula skivomslag.
Thomas medger att han kan vara rätt envis i sitt ”sakletande” men försöker också odla en filosofisk inställning till det hela och grunnar inte sällan på samlandets tjusning och förbannelse och på var gränsen går kring vad man kan spara och inte spara på. Hans eget samlarintresse går tillbaka till sex-sjuårsåldern då han började intressera sig för olika tablettaskar, därefter blev det flaskor och burkar och med tiden byggde han upp en synnerligen imponerande samling.

Tidigt musikintresse
Thomas är uppväxt i Sävar, där föräldrarna fortfarande bor. Efter att i nästan 15 år ha bott i olika lägenheter i Umeå gjorde han häromåret slag i saken och köpte hus i Robertsfors, en charmig treplansvilla från början av 50-talet som förutom möbler och mer eller mindre udda prylar har många hyllor med filmer, böcker och skivor som skvallrar om ägarens stora kulturintresse.
För kultur, framförallt musik och film, är Thomas livsluft och han har genom åren varit en mycket flitig besökare på konserter, festivaler och andra kulturevenemang. Musikintresset väcktes på allvar i tioårsåldern, då handlade det främst om klassisk musik. Senare upptäcktes synthband som Depeche Mode och inte minst Kraftwerk, som fortfarande är i det närmaste heliga för Thomas. En annan grupp som haft stor betydelse från de tidiga tonåren är Army of lovers, inte minst genom deras spektakulära visuella framtoning. Thomas fängslades av det barocka och teatraliska i deras videos och började så småningom samla på såväl skivor som affischer, autografer och allsköns mer eller mindre udda Army of lovers-memorabilia. På det mer lokala planet har Sahara Hotnights varit viktiga, en grupp som Thomas hängivet följt från deras tidiga karriär innan det stora genombrottet.

Vet vinylens värde
Vinylen dominerar i skivsamlingen och liksom andra vinylvänner har Thomas inga problem med att lägga ut texten kring formatets kvaliteter – det varmare ljudet och den speciella estetiska upplevelsen som nästan helt saknas när det kommer till cd. Till de skivor han är mest stolt över att äga hör ett signerat exemplar av Kraftwerks andra skiva och ett original av Velvet Undergrounds första skiva, ”bananplattan” med omslag av Andy Warhol. Här finns också en hel del mer udda kuriosa-och-reklamskivor från olika tider samt en del stenkakor och en synnerligen sjangdobel gammal trattgrammofon som dock mest fungerar som prydnad. Många skivor har hittats på loppisar och även om vissa är i sämre skick ser Thomas ändå ett värde i dem, inte minst fascineras han av hur vissa av skivornas tidigare ägare haft ett närmast hysteriskt förhållningssätt till dem.
– På loppmarknader och second hand-butiker i Umeå-trakten kunde man på 90-talet hitta väldiga mängder av skivor som ägts av två killar på sjuttiotalet som var besatta av att sätta ”bomärken” överallt på skivorna. De skrev namn, adress och telefonnummer, markerade favoritlåtar och satte maskeringstejp, gnuggbokstäver och dymotext överallt, fnissar Thomas.

Allt i film
Under de sena tonåren började Thomas alltmer att intressera sig för film. En tidig husgud var Ingmar Bergman, och efter att ha flyttat in till Umeå i 20-årsåldern hamnade Thomas i en kompiskrets som frejdigt utforskade filmhistorien med temakvällar kring olika filmstilar och regissörer. Om Thomas skivsamling är omfattande är filmsamlingen smått knäckande. Här finns ALLT. Välkända spelfilmer, dokumentärer och teveserier på såväl dvd som gamla vhs-kassetter, men också smala avantgardefilmer från hela världen och alla tider, och vid utforskandet av denna skattkammare hamnar man lätt i långa och spännande diskussioner kring allt från olika filmskapares storhet till den komiskt knastertorra rapporteringen kring ungdomskulturfenomen i gamla tiders nyhetsprogram...
Ett mer senkommet intresse är autografsamlande och möten med kändisar, och jag frågar avslutningsvis vilket möte som kändes mest minnesvärt.
– Att träffa kungen var ju onekligen litet speciellt. Han skriver inga autografer men gick med på en bild i alla fall.
ANDERS LUNDKVIST

Fler Artiklar
Klicka och läs!