Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Domarduon som älskar fika i alla dess former

Matprogrammen och bakprogrammen på tv är poppis som aldrig förr. Två av de populäraste programmen är Hela Sverige bakar och Hela Sverige bakar junior. För Bil & Bostad berättar de rutinerade mäster-bagarna Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson, tillika jurymedlemmar i bägge programmen, om hur det är att ha som jobb att äta och bedöma godsaker, men också om den starka svenska fikatraditionen.

Utseende, konsistens, lukt och smak. Det är ledorden när Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg bedömer deltagarnas skapelser i Sveriges största bakprogram, Hela Sverige bakar. Medan säsongsfinalen av Hela Sverige bakar närmar sig på TV4 har systerkanalen TV7 just inlett den andra säsongen av Hela Sverige bakar junior med barn mellan nio och tolv år som bakar.
Med sedan starten – Hela Sverige bakar är inne på sin femte säsong – har de båda jurymedlemmarna Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson varit.
– Barnen är jätteduktiga den här säsongen, säger Johan.
Särskilt vad gäller barnen är det viktigt för de båda domarna att framföra den kritik man har på ett konstruktivt sätt. Barnen ska uppleva att det är roligt att baka och delta i tävlingen.
Vilken är den största skillnaden för er vad gäller att spela in vuxen- respektive juniorvarianten av programmet?
– Skillnaden är inte så stor, men personligen tycker jag det är oerhört roligt med juniorerna, säger Birgitta. Jag är imponerad av hur duktiga de är, att de bakar så roliga saker och att de tar in temat väldigt bra. Det är en kul överraskning att bakkunskaperna finns kvar trots den moderna tiden.
– Den stora skillnaden är att ungarna är mindre nervösa, säger Johan. Jag tror att för de vuxna är det mer prestige i det.
Kakor och kändisskap
Birgitta Rasmusson är en osedvanligt aktiv pensionär. Bland meriterna kan nämnas att hon jobbat på ICA provkök i 20 år och varit med och skrivit klassikerna Den rutiga kokboken och Sju sorters kakor, som faktiskt är Sveriges mest sålda bok. När hon inte spelar in tv forskar och föreläser hon om kafferepets historia och arbetar som konsult åt olika företag.
Birgitta var redan tidigare en kakprofil i Sverige, men i och med programmet har kändisskapet nått en helt annan nivå.
– Det är många som känner igen mig, bara idag var det fem som hälsade på mig när jag var på stan. Jag rör mig inte längre obehindrat, men jag har bara fått höra positiva saker och det är ingen som sagt någonting negativt, säger Birgitta.
På frågan om hur länge hon fortsätter med programmet blir hon vag.
– Det är fruktansvärt roligt, men jag har varit med i fem år och kanske är det dags att lämna över till någon ny, säger Birgitta. Men jag vet inte vad som händer om det blir en ny säsong.

”Härlig jargong”
Johan Sörberg å sin sida är flerfaldigt prisbelönad mästerbagare och coach för svenska bagarlandslaget. Även om båda är både rutinerade och meriterade finns det skillnader i deras kunskaper och bakgrund. Medan Birgitta i sitt jobb har försökt se saker ur konsumentens vinkel har Johan, som drivit bageri i Stockholm, mer proffsbagarens perspektiv. De tycker båda att de kompletterar varandra väl.
– Hon är roligast, säger Johan, medan jag är mer allvarlig och inriktad på de tekniska detaljerna.
– Vi har en härlig jargong. Jag har fått höra att jag har en talang för ordval, säger Birgitta vars ”rasande elegant” blivit ett populärt uttryck.
Hur intresserade var ni själva av bakning när ni var tio år?
– Inte ett dugg, säger Johan. På sin höjd kunde jag göra chokladbollar. Det blir man imponerad av, hur duktiga barnen är.
– Mycket, säger Birgitta. Jag kommer från ett lantbrukarhem och jag minns att vi hade boken Sju sorters kakor och att jag tittade på recepten i den när jag var fem-sex år och ville baka. När jag var sex år fick jag baka en sockerkaka själv, och jag känner än idag hur lycklig jag var när jag fick bjuda pappa på den till kaffet. Jag tror faktiskt jag har det i generna, jag vet att det finns andra i släkten som varit väldigt intresserade och duktiga på att baka. Jag tycker fortfarande det är oerhört roligt.
Det är ofta stressigt för deltagarna. Hur bra är ni själva på att hantera stress?
– Jag blir inte stressad, jag är van vid högt tempo och mycket att hålla reda på, säger Johan.
– Vi är mycket vana och rutinerade, säger Birgitta. Vi är coola och inte lätta att rubba. Däremot har Johan ett hetsigare temperament, även om det kanske inte framgår i rutan. Jag hetsar inte upp mig lika snabbt.

Fika eller dessert?
Även om man fikar på andra ställen i världen finns det nog inget ställe där kafferasten på jobbet är så viktig som i Sverige. Vad vi fikar är också unikt, berättar domarduon.
– På andra ställen fikar man mycket smörgåsar, berättar Johan. Vi fikar bullar och kaffe, och det ska vara vissa tider. När det gäller bakning generellt använder vi ofta kryddor i bakningen, som kanel och kummin, som på andra ställen mest används i matlagning. Det är något man får tänka på när man tävlar internationellt.
– Vi är det enda land i världen som har kakor och tårta som fika. I andra länder är de sakerna desserter, berättar Birgitta.
Att baka är en tradition som lever vidare i Sverige. Och kunskaperna är generellt sett goda, även om deltagarna ibland har kunskapsluckor som förvånar domarna.
– Struvor var det nästan ingen som visste vad det var, säger Birgitta. Det var också någon som inte kunde göra vaniljsås. Jag upplever ibland att grundkunskapen inte riktigt finns där och att många fokuserar mycket på olika garneringar och hur det ska se ut istället för själva bakningen. Men jag är uppvuxen på ett annat sätt och har fått lära mig alla olika metoder från grunden.
– Det som är mindre bra är när det inte är färdigt men deltagaren tycker att det är klart, säger Johan. Jag har också lite svårt för raw food. För mig har bakning ingenting med nyttighet att göra.
Han fortsätter:
– Det man letar efter är att bli överraskad. Ofta händer det lite längre in i säsongen då de börjar känna sig mer bekväma.

”Det blir bättre”
Birgitta har uttalat sig om att hon inte har något emot snabbmat och en hamburgare då och då. Men hur är det med matbutikens motsvarigheter, de färdigbakade och massproducerade bakverken?
– Både när det gäller hamburgare och bakverk är det många företag som har börjat byta stil , säger Birgitta. De är ekologiska, tar bort konserveringsmedel, palmolja, E-nummer och billiga ingredienser. Jag var nyligen på en stor mässa i Frankrike och det här är verkligen något som kommer nu. De stora företagen med sina billiga ingredienser ger jag inte mycket för, men jag tror det kommer bli mycket bättre.
Nu närmar sig advent och jul. Birgitta vurmar för de traditionella bakverken men har heller inget emot förnyelse i julköket.
– Jag är superklassisk när det gäller lussebullar men jag tycker det kan vara kul med nya kakor. Jag gjorde till exempel biscotti med saffran, det blev juligt, säger Birgitta. Jag träffar väldigt mycket folk och märker att det nästan är heligt med vissa av bakverken. Alla har sina favoriter som ska vara med.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!