Umeåprofilen: Mona ser ett levande centrum framför sig

Efter att i många år ha arbetat på H&M i olika befattningar blev Mona Lidén i mitten av 2015 centrumledare för Umeås nya stadsgalleria, Utopia. Bil & Bostad har träffat Mona för att prata julshopping och en stad i förvandling.

Hejsan Mona! Hur är det att vara centrumledare i dessa tider när julhandeln drar igång på allvar?
– Hej! Ja, det är väldigt intensivt arbete under hela hösten med att få ihop julkampanjen med allt vad det innebär. Inte helt olikt arbetssituationen för butikerna, som innebär allt från hög varuingång, exponeringar och skyltning till personalplanering och rätt bemanning vid rätt tid. Dessutom måste man tidigt organisera mellandagsrean, alla tusentals plagg som ska prisjusteras och hängas om. Mitt i allt detta ska även budgetarbete göras! Men under alla mina år inom handeln så har jag känt en spänd förväntan inför julruschen och den är densamma i min roll som centrumledare.
Vad har ni i Utopia för planer inför helgens skyltsöndag?
– Vi kommer att avslöja vad som händer i slutet av vår reklamfilm som man, förutom på vår Facebooksida, bland annat kan se i TV4 och på Youtube. Från klocken 11 är tomten på plats och presenterar sin senaste investering, en riktig världsnyhet! Och sist men inte minst kommer man kunna titta på massvis av tomtar, nissor och nissar som värmer upp inför Santa Run som går av stapeln klockan 12. En magisk skyltsöndag i centrum!
Det är mycket som händer i centrum med ombyggnationer och annat. Påverkar det julhandeln? Hur ser du på situationen?
– Det händer mycket tack vare att Umeå är en stad med god tillväxt och beslutsfattare som vågar satsa långsiktigt. Det drar dock med sig nya utmaningar att lösa och just nu ligger dessa framförallt i centrumfyrkanten. Men vi ska inte glömma att hela Umeå förändras och att utsikterna kommer att vara helt annorlunda om ett år. Det är många olika aspekter som påverkar handeln i allmänhet och centrum i synnerhet. Tillgänglighet och förändrade flöden framförallt. Inför jul kommer vi att ha framkomlighet på Kungsgatan och ”endast” avstängt i en fyrkant runt Rådhuset. Centrum kommer att smyckas med julbelysning, granar, marschaller, grilleldar, isskulpturer om vädret tillåter och annat mysigt. Julhandeln i Umeå kommer att påverkas av att handelsytan totalt sett är betydligt större, att fler klappar handlas via nätet och av det, vid det här laget, uttjatade förändrade köpbeteendet hos folk. Men min förhoppning om en bra jul i centrum är stor!
Nu har vi en ny stor galleria, nytt kulturhus och nytt badhus i centrala stan... Om du fick önska dig vad du ville till centrum, vad skulle det vara?
– Jag borde rimligtvis ha massor med idéer och kreativa förslag... Men just nu önskar jag att vi kan spola fram tiden så vi står med ett färdigbyggt torg OCH ett Vasaplan i ny skrud. Tänk vilket fantastiskt centrum vi kommer att ha då! Det jag tycker saknas är en levande Centralstation. Jag önskar att Rådhusesplanaden fylls av människor, butiker och restauranger. Kanske en lekyta för barn? Vi behöver binda ihop Järnvägstorget och Rådhustorget. En pulsåder av liv värdig en stad som Umeå. Jag hoppas att fler besökare kommer hit med tåg i framtiden och att det vackra stationshuset blir mötesplatsen för människor som är på väg hem eller bort. Bara det blir färdigbyggt någon gång! Det har skrivits mycket om Grön eld och det är klart att ytan bör bli mer inbjudande och gästvänlig, men det är en fantastisk plats med solljus långt in på kvällen.
… och mer privat, vad önskar du dig? Du skrev i fjol på din blogg att du ville se medmänsklighet, kärlek och mod som årets julklapp. Gäller det i år också?
– Det blåser fortfarande föränderliga vindar i samhället. Klimatet är hårt för många som inte passar in i samhällsnormen. Tyvärr segrar allt oftare människans missnöje, som till stor del bygger på egoism och ett motstånd mot etablissemanget. Det är kortsiktiga lösningar som är bekvämast och det är skönt att ha något eller någon att skylla misslyckanden på. Vi kommer alltid att vilja parkera så nära ytterdörren som möjligt om tillfälle ges. Jag har noterat att det även i år sker många insamlingar, paket, nallar, glasögon, sportutrustning, leksaker och så vidare. Det är bra, för att vi människor enkelt och med så liten ansträngning som möjligt kan bidra till att göra vardagen lite enklare för någon som inte har det lika gott ställt. Jag hoppas att alla som har möjlighet fortsätter att skänka. Jag hoppas alla med en gnutta sunt förnuft hjälper till att skapa ett öppet och tolerant samhälle, där ingen ska behöva känna sig hotad, osynlig eller kränkt. Utopia kommer att fortsätta engagera sig och ta ställning, visa mod. Vi strävar efter att vara en plats i staden där alla ska känna sig välkomna och trygga. Jag vet ju att det kommer bli någon sjukt onödig pryl som blir årets julklapp, något som vi med största sannolikhet egentligen inte behöver. Måste nog fundera på paketeringen av Medmänsklighet för att kunna sälja in det till HUI!
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!