Foto: Maria Wall

Hundar och katter i Vita huset

Tror det tog på för Nicklas att analysera det amerikanska valet med Trump som ny president. Hur ska det gå med Sverige, var min fråga men svaret från Nicklas blev en välskriven krönika om medias och informationssamhällets kollaps. Nu vill han att jag ska skriva några solskenshistorier om kattungar och hundvalpar. Okej, men jag vill nog inte släppa världspolitiken. Hundar viftar på svansen, katter gör som de vill. Låt oss titta lite närmare på makthavarnas val av husdjur?

Presidenten Harry Truman lär ha sagt att den som söker en vän i Washington bör skaffa hund. Richard Nixon anklagades för att ha tagit emot gåvor i valkampanj, bland annat cockerspanieln Checkers. Den fanns vid hans sida när han höll ett gripande tal i TV. ”Jag erkänner och har lämnat tillbaka alla gåvor, men Checkers vill jag behålla. Den har blivit döttrarnas älsklingshund. Snyft, snyft!”
George Bush använde springer spaniel-tiken Millie och hennes valp Ranger i presidentvalskampanjen 1992 och hävdade att Millie visste mer om utrikespolitik än Bill Clinton och Al Gore. Bushs fru Barbara skrev Millies memoarer, en bok som blev en bästsäljare. Lyndon B Johnson fick kritik när han lyfte en hund i öronen. Familjen Obama har hundarna Bo och Sunny som nu lekt färdigt i Vita husets trädgård.

Rena rama djurfarmen
Familjen Kennedy hade många husdjur. Dottern Caroline hade en ponny, Macaroni, och familjen lär förutom ytterligare tre hästar också ha ägt hundar, en katt, tre fåglar, två hamstrar och en kanin.
Woodrow Wilson (president 1913-21) gav trädgårdsarbetarna ledigt för att de skulle kunna delta i första världskriget. För att hålla gräsmattan i trim lät han en flock får beta kring presidentbyggnaden.
När familjen Trump flyttar in kan man undra vilka djur som följer med i entouraget. Döttrarna har förmodligen knähundar som accessoarer. Mr Trump skulle nog föredra kaniner, med tanke på hans flitiga läsande av Playboy. Fick han själv bestämma skulle han nog göra om Vita huset till sitt eget Playboy Mansion?

Minns ni katten Socks?
Inte bara hundar har fått bo i Vita huset. När Bill Clinton blev president 1993 flyttade katten Socks in i huset. Socks var en kastrerad hankatt med vita tassar som hade både fanklubb och privatsekreterare under sin tid som Första Katt. Vad hände med den förresten?
Den första ”kattmänniskan” i Vita huset var annars troligen Abraham Lincoln (president 1861-65) som, enligt en av hans levnadstecknare, brukade kela med kattungar för att koppla av. Även Jimmy Carters (president 1977-81) dotter Amy hade katt, en siames med det eleganta namnet Misty Malarky Ying Yang.
Julian Assanges katt har slips
Eftersom jag själv är kattmänniska noterar jag med glädje att FBI:s och CIA:s största fiende, Julian Assange, har katt. Den kanske ni såg skymt av i nyhetssändningarna från London och Ecuadors ambassad där Assange har sin exil.
Katten satt i ett fönster i ambassadbyggnaden iklädd skjortkrage och slips vilket gjorde honom populär hos fotograferna. Jag känner radioreportern Staffan Sonning som jobbar åt Dagens Eko i London. Han var mycket stolt över att tidningen The Telegraph hade honom på bild när han fotade katten i fönstret.
Hur det ska gå för Julian Assange vet jag inte i skrivande stund men blir han nu fängslad av CIA eller FBI hoppas jag han får med sig katten. Eller så blir katten klassad som säkerhetsrisk. Det finna nämligen inga husdjur som är så hemlighetsfulla som katter!

Ja du Nicklas. Nu blev jag själv peppad av det här med husdjur. Du får tillbaka pingisbollen och ämnet: Solskenshistorier om husdjur.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!