Foto: LENNART ODLANDER

Umeåprofilen: Vinexperten Lennart gläds över Umeås utveckling

Ett välbekant ansikte för vinentusiaster i Umeå, och Bil & Bostads läsare, är Lennart Odlander. Umeås meste vinprovare och vinskribent tipsar inte bara sedan flera år om viner i tidningen du läser just nu, utan driver också företaget UmeVin där han ordnar provsmakningar och är med och arrangerar mässor.

Hejsan Lennart! Vad fick dig att ta steget att starta UmeVin?
– En passion genom livet som först var en hobby och sedan blev ett företag. Jag skrev i Allt om Vin, landets största vintidning, anordnade företagsprovningar och gruppresor. Det gick inte att ha på heltid, utan istället har jag det idag som en givande bisyssla. Fokus ligger framöver på Vinmässan 12-13 maj 2017 och det goda samarbetet med Scandic Plaza i Umeå. Tack vare alla årens vinmässor jag har varit på i Stockholm och utomlands har jag fått ett stort kontaktnät bland importörer och producenter.
Hur långt har ni kommit i planeringen av nästa års mässa?
– I år var det andra mässan och den blev succéartad med 800 nöjda besökare, tolv svenska importörer och fyra hitresta producenter. Direkt efter sommaren tog jag kontakt med nya stjärnvinmakare som ska förgylla Umeå till våren. Det blev nyss klart med vilka som kommer och det är många stora namn. Vi börjar biljettförsäljningen i december och den sprakande champagnelunchen kommer att ta slut fort. Nytt för nästa år är en spännande rosélunch på fredagen som inleder vinfesten!
Hur många är det som känner igen dig i Umeå? Hur ofta händer det att folk vill prata med dig om det du skrivit?
– Haha! Du ska bara veta. Speciellt när jag har skrivit fel på priset, artikelnumret eller när vinet är slutlevererat. Annars är det mest positivt och Facebook kan lätt få igång något. För några veckor sedan var det ett umeåpar som var i Provence. Jag skrev ett inlägg om att de var tre kilometer från en känd vinproducent. De tackade för tipset och åkte dit direkt. Det visade sig vara parets favoritrosé! Jag får även mail om vintips. Klassikern är annars när en bekant sms:ade när han stod på Systembolaget en fredag.
Utbudet bland Umeås restauranger ser helt annorlunda ut nu än för tio eller femton år sedan. Hur upplever du som vinentusiast denna förändring?
– Sagolikt! Tiden när det fanns en stor stark, ett glas vitt eller rött ute på lokal känns långt bort. Idag tävlar krögarna om att hitta små udda producenter och äldre årgångar samtidigt som utbudet har fått en enorm bredd. Tänk att det finns att köpa årgångschampagne på glas! Jag vill passa på att ge restaurangerna en eloge för denna utveckling som nu går hand i hand med den matkvalitet som erbjuds. Däremot hoppas jag att fler ställen tar ut en fast avgift på vinet, oavsett inköpspris. Det är trist att se en bra vinlista och upptäcka att påslaget är 600-800 kr för en flaska.
Du reser en hel del... Vilket är det bästa resmålet för den som vill uppleva viner och vinproduktion på nära håll?
– Sedan 1990 har jag rest två-tre gånger varje år. Gemensamt för de flesta vinområdena är att det är en levande landsbygd med engagerade vinfamiljer, goda viner och god mat. Dessutom mycket vackra kuperade platser med en lång historia. Favoritställen är lätt att komma tillbaka till. Min topplista är Barolo och Barbaresco i norra Italien, Châteauneuf-du-Pape i södra Frankrike, Stellenbosch i Sydafrika och Hunter Valley i Australien.
Jag vet att du inte gillar bag in box-viner. Kan du förklara varför? Och är högt pris alltid lika med bra kvalitet?
– Hm ... det hela branschen försöker hålla tyst om. Man har ännu inte lyckats lösa plastens enormt dåliga påverkan på vinet. Boxvinerna mognar, i detta fall negativt, och tappar fräschören nästan lika snabbt som bananer. För att motverka detta förfall tillsätter man två-tre gånger mer svavel, som ska konservera vinet, än man gör på flaskorna. Resultatet blir en stickande doft och smakerna som finns i vinet maskeras av svavlet. När det gäller vinkvalitet får man oftast det man betalar för. För ett tetrapak-vin får vinbonden 50 öre för ett kilo druvor. I Champagne får vinbonden 60-80 kr. Redan romarna insåg att olika kvalitet på druvorna ger olika viner. Det är inte svårare än så! Däremot kan ett ”kvalitetsvin” dofta och smaka som ett billigt vin, men man blir bara lurad en gång. Eller hur?
Om man vill värma sig med något gott nu när advent närmar sig, vilket är ditt bästa tips?
– Portvin och stiltonost med pepparkaka och fikonmarmelad framför brasan. Graham’s LBV 2011 (nr 8000, 179 kr) räcker ända fram till jul.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!