Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Händelserik höst för Jonas

Det har varit en händelserik period för frisören Jonas Wixner. I oktober tävlade han i London och var final i klassen Avantgarde på Alternative Hair Show. Han har även besökt Bosnien för att utbilda ungdomar i frisöryrket. På hemmafronten är det också saker på gång med frisersalongen Art by Wixners som han driver tillsammans med frun Therese.

Hejsan Jonas! Hur var det att vara i final på Alternative Hair Show på Salon International i London?
– Det är något jag inte kunnat drömma om. Det är få förunnat att bli uttagen i världsfinal och stå i det sällskapet och se hur duktiga alla är. Jag vet bara två från Sverige som varit med i samma kategori tidigare.
Du tog också hem tredje-platsen i Intercoiffure Sveriges fototävling i år. Hur mycket av en tävlingsmänniska är du?
– Jag är väldigt mycket tävlingsmänniska. Det har nog att göra med att jag är en gammal sportkille, jag spelade fotboll och innebandy fram till för ungefär två år sen. Det intressanta är att jag blivit bättre frisör för varje sport jag slutat med, om jag hade varit smart hade jag skitit i idrotten (skratt). Särskilt de senaste två åren har det hänt mycket. Vi har också precis skickat in bidragen till årets frisör.
Du är ambassadör för Intercoiffure Mondial och deras program Education for Life och var nyligen i Bosnien för att lära ut frisöryrket till ungdomar som har det svårt. Hur var det?
– Det är fantastiskt att man som frisör kan bidra. Att få utbilda lärare och elever och hjälpa dem få ett arbete känns fantastiskt. Den kramen jag fick sista dagen, det är den finaste jag fått.
Art by Wixners är en av tio nominerade till bästa arbetsplatsen i landet av Handels. Hur ska en bra arbetsplats vara?
– De anställda ska ha något att säga till om. De är vår förlängda arm mot kunden, och om de inte är nöjda märker kunden det. Det är också jättekul att det här är inom Handels och inte bara bland frisörer.
Du är tredje generationen frisör i de här lokalerna. Hur viktigt har det varit att behålla ursprungskänslan vad gäller byggnaden?
– Det är viktigt. Vi har renoverat, inte byggt om, för att kunna bevara känslan från 30-talet. Den stora skillnaden är att vi gått från att vara en av de billigare salongerna till en av de dyrare, och så har vi flyttat väntgruppen, öppnat upp damavdelningen som var separat ända fram till 50-talet och gått från tre stolar till tolv.
Det ryktas om att ni har en till salong på pång... Vad kan du berätta om det?
– Vi har planer på att öppna en till salong på ett nytt område, kanske i mars eller april. Jag kan inte säga så mycket än, men det kommer bli en salong som inte setts i varken Umeå eller Sverige tidigare.
Vad är roligast, att ha fria händer och överraska eller att göra kunden nöjd genom att klippa precis så som denne tänkt sig?
– Alla frisörer säger att det är roligast att göra något helt själv, men jag tycker den bästa känslan är när någon bestämt sig för att byta frisyr, kanske headhuntat just mig och jag lyckas förmedla den nya frisyren.
Jag vet att du är en saxnörd... Hur många saxar har du?
– Ja, jag är lite av en saxfetischist. Jag har 22 saxar som jag jobbar med varje dag.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!