Det smarta hemmets genombrott

Det smarta hemmet, det uppkopplade hemmet, det digitala hemmet, hemautomation – fyra begrepp för samma sak. Vad som menas är möjligheten att styra och schemalägga elektronik i hemmet på distans via exempelvis mobiltelefonen. Vad man än tycker om denna nya teknik så är det smarta hemmet på väg att slå igenom på allvar.

Smarta tv-apparater och telefoner finns redan, och ”smart” innebär i detta sammanhang att de kan kommunicera med andra apparater och vara uppkopplade mot internet. ”Det smarta hemmet” är ett vidare begrepp men innebär samma sak: att apparater och funktioner i hemmet, allt från belysning, köks- och underhållningsprodukter till larm och uppvärmning, är trådlöst uppkopplade – mot en app eller kontrollenhet, varandra eller internet. Förutsatt att man har ett trådlöst nätverk (wifi) hemma och tillgång till internet om man är borta kan man med hjälp av ett program i sin smarttelefon, surfplatta eller dator styra, schemalägga och hålla sig uppdaterad om vad som händer i hemmet.
Man kan till exempel tänka sig att kaffemaskinen har en kopp varmt kaffe färdig när man stiger upp på morgonen, att all belysning släcks samtidigt när man går hemifrån, att man blir meddelad om brandlarmet går eller ett fönster öppnas, eller att man styr uppvärmningen i stugan hemifrån under vintern.
Kompletta system
Det blir allt vanligare att nybyggda hus levereras med en färdig smart hem-lösning. I sin befintliga bostad kan man antingen installera ett helt hemautomationssystem eller välja att börja i liten skala med enskilda produkter. Ett system levereras ofta med en kontrollenhet, som monteras på väggen, vilken man kan fjärransluta till med mobil eller dator.
Man bör vara medveten om att olika företags produkter inte nödvändigtvis är kompatibla med varandra. Någon enhetlig standard vad gäller hemautomation och kommunikation prylar emellan kan man ännu inte tala om. Även om återförsäljare utlovar ”framtidssäkra” lösningar är det inte alltid klart hur långt in i framtiden och för vilka produkter. Har man många olika produkter finns risken att man kan uppleva att det blir krångligt om man till exempel ska behöva hålla reda på ett otal appar eller uppdatera mjukvara eller utrustning alltför ofta.
Andra hinder för det smarta hemmets genombrott är den kostnad det innebär att köpa nya produkter, att hemma-nätverket och de uppkopplade prylarna, åtminstone i teorin, kan bli hackade, vad som händer vid strömavbrott samt, för den vanliga användaren, alla valmöjligheter som finns – vad ska man välja, vad är bäst?
Smarta eluttag
Vilka är då fördelarna med det smarta hemmet, förutom bekvämligheten i att slippa gå runt och släcka alla lampor en och en? Och hur gör man?
Det enklaste användningsområdet är kanske fjärrströmbrytare, även kallade smarta vägguttag eller smartplugs. Dessa placeras direkt i vägguttaget och sedan kan man via en app i mobilen bryta strömmen. Med fjärrströmbrytare kan man minska energiförbrukningen i hemmet genom att enkelt stänga av lampor och utrustning som inte används eller schemalägga tider då det man önskar stängs av, samt hålla koll på strömförbrukningen. Det finns också en säkerhetsaspekt: brandrisken minskar genom att man på distans kan stänga av eventuellt påslagen köksutrustning.
Många som vill vara med
Vad gäller tv och hemmaunderhållning är de flesta någorlunda nya tv-apparater och spelkonsoler redan ”smarta”; så även moderna mediespelare och många musikanläggningar och högtalare. Att surfa på internet på tv:n och strömma musik från mobilen till högtalarna är vardag för många idag.
Utvecklingen går i rasande fart och olika begrepp och produktkategorier flyter ihop och gränserna mellan branscher luckras upp. Smartklockor är små mobiler eller datorer i klockform. Google har flera hemmaprodukter för underhållning och multimedia och Apple säljer inte bara datorer, mobiltelefoner och mediespelare utan har ett helt sortiment med varor för hemmet, kallat Homekit, med allt från belysning till lås och termostater. Industrikoncernen ABB har tagit fram ett eget, röststyrt hemautomationssystem. Det är många som vill vara med på tåget.

Larm och vitvaror
Vid sidan av hemunderhållning är det larmsektorn som har kommit längst. De flesta stora larmbolag erbjuder lösningar med sensorer, lås, brandlarm, kameraövervakning samt tillhörande mobilapp med vilken du styr alltihop. Belysning är ett annat område som kommit långt. Uppvärmning och inomhusklimat likaså – fjärrstyrda elektriska element har funnits i flera år, och smarta värmepumpar och smart ventilation blir allt vanligare.
Det område där det kanske händer mest just nu är vitvaror och hushållsprodukter. Det finns kylar och frysar där man med en app kan reglera temperaturen i olika zoner och det finns kameraförsedda kylskåp så att man kan se vad man behöver handla även om man är någon annanstans. Bosch och Siemens – för att nämna två företag – har egna appar där man styr diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, ugn, kaffebryggare eller kylskåp. Appstyrda robotdammsugare är redan här.
För att sammanfatta det hela så händer det enormt mycket inom allt som kan betecknas ”det smarta hemmet”. Möjligheterna är enorma, men olika standarder och att användaren kan uppleva tekniken som krånglig kan vara hinder på vägen mot det riktiga genombrottet. Klart är i alla fall att allt fler hemmaprodukter blir trådlösa och uppkopplade. Vi slipper kanske röran av sladdar på golvet, men frågan är om det inte finns risk för en röra i huvudet istället.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!