Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Hanna – en glad och proffsig röst i radion

Hanna Palm är vasabon som 2013 flyttade till Umeå i studiesyfte, men som hoppade av studierna och in i radiostudion. Hon har på kort tid blivit en välbekant radioröst för många genom programmen Förmiddag i P4 Västerbotten – där hon är vikarierande programledare under hösten – och Fråga vad du vill i P3.

Hejsan Hanna! Hur är läget?
– Väldigt bra! Jag trivs med det jag gör och är där jag vill vara, även om det är osäkra förhållanden i mediebranschen. Privat försöker jag ta hand om mig – jag kanske håller på att bli vuxen.
När man hör dig på radion är du väldigt proffsig, men har du tabbat dig någon gång? Hur är det att sända live?
– Det är superkul, det är absolut nånting extra när man vet att det är nu det gäller och man inte vet hur sändningen kommer bli. När något väl är sagt är det sagt. Ibland släpper man någon groda, men jag tror många gillar att det är mänskligt och inte så regisserat eller perfekt. Jag försöker vara spontan och inte tänka efter för mycket och förhoppningsvis tycker lyssnarna det är charmigt också.
Trivs du bäst i studion eller ute på fältet?
– Min trygga punkt är i studion, men det kan bli lite ensamt i Förmiddag där jag är själv, därför försöker jag få in många gäster. Jag skulle gärna prova på att åka runt i Västerbotten. Jag tycker att det är väldigt kul och givande att möta nya människor.
Jag vet att som inflyttad umeåbo och västerbottning kan det vara svårt att ha koll på alla samhällen i länet – hur är det för dig?
– Det är svårt. Jag får inte många kakbitar i TP när det gäller geografi om man säger så, och ibland har någon påpekat när jag inte vetat hur många mil det är mellan två ställen. Men jag jobbar på det.
Som umeåbo tänker man kanske inte så ofta på Vasa, även om det bara är tio mil och en färjeresa bort. Hur närvarande är Umeå för vasaborna?
– Jag kan inte svara för alla, men finlandssvenskar överlag har väldigt bra koll på Sverige och svensk politik, och har växt upp med Bolibompa och svensk tv. Men i Sverige vet man inte lika mycket om Finland, och många här vet inte vad man ska göra om man åker över. Det är lite trist för det finns mycket där.
Kan du ge ett tips?
– Åk ut till Björköby i skärgården, det är ett världsnaturarv och helt fantastiskt. Sen är Vasa en studentstad och har ett bra nattliv.
Har du någon förebild inom media eller radio?
– Hanna Hellquist i Morgonpasset, hon är så bra på att vara sig själv. Det vill jag också vara. Jag är finlandssvensk och stolt över det och vill inte göra mig till.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!