Bilar från A till Ö: Azure – med utsikt mot det blå

En Azure är stor och tung, men ändå uppe i det blå. Det är nämligen himlens färg som givit Bentleys dyra ädelsten dess namn.

När Bentley Azure kom 1995 var den det brittiska lyxbilsmärkets första cabriolet sedan 1967. Azure baserades på Bentley Continental R, som i sin tur byggde på modellen Mulsanne. Från början var det meningen att den öppna bilen skulle heta Continental R Convertible (det engelska ordet ”convertible” är ett adjektiv som betyder bland annat ”omformningsbar”, men ordet har också kommit att bli ett substantiv och då blivit engelskans benämning på det som vi på ren svenska kallar cabriolet, alltså en öppen bil med upp- och nedfällbar sufflett).
Men de som skaffar sig öppna bilar eftersträvar troligen något annat än maximal bekvämlighet. De som köper cabrioleter är gissningsvis i högre grad än andra lyxbilsköpare ute efter en känsla av frihet, ungdomlighet, ansvarslöshet, spontanitet, äventyrlighet och tyngdlöshet. Bilmärket Bentley framkallar troligen många angenäma associationer, men ungdomlighet eller tyngdlöshet är knappast två av dem. Själva bilen väger 2,7 ton. Och ett otympligt namn som Bentley Continental R Convertible bidrar väl inte heller till tyngdlösheten (det engelska ordet ”continental” betyder ”kontinental”, alltså något som har med kontinent att göra, det vill säga något som är rätt så tungt). Men det planerade namnet skulle komma att ändras. Från det kontinentala gick man till något som kan sägas vara dess raka motsats. Man lyfte blicken upp i luften och några veckor före lanseringen av den nya bilen bestämde Bentley att dess namn skulle vara Azure.

Himlens blåa valv
Det engelska ordet ”azure” kan vara ett substantiv, ett adjektiv eller ett verb. Som substantiv betyder det ”azur” – vilket antingen kan vara en färg (som också kallas himmelsblå) eller en bergart (som också kallas lapis lazuli eller lasursten) – eller ”himlens blåa valv”. Som adjektiv betyder ordet ”azurblå”, ”himmelsblå”, eller ”blå”. Dessutom betyder det – i överförd betydelse – ”klar” eller ”molnfri”. Om ”azure” är ett verb så betyder det ”färga himmelsblå”.
Den australiensiske motorjournalisten Martin Bennett har i samarbete med Rolls-Royce och Bentley skrivit flera böcker om dessa båda bilmärken, bland annat boken Bentley Continental, Corniche & Azure (utgiven 1999 på brittiska förlaget Veloce Publishing). I denna bok skriver Bennett följande om namnet Azures ursprung: ”[Azur] definieras som den molnfria himlens färg och ... [namnet Azure] påminner om det milda och komfortabla klimat där de unika njutningar, som bilkörning i friska luften ger, verkligen kommer till sin rätt.”

Azurkustens automobil
När Martin Bennett talar om ett klimat som låter cabrioletkörning komma till sin rätt menar han knappast det klimat som råder i Sverige eller Storbritannien. Nej, det är medelhavsområdet som avses, och då främst den franska Rivieran, som ju kallas Côte d’Azur (”Azur-kusten”) på franska (det franska namnet används för övrigt även när britter talar om kuststräckan i fråga.) Och det är hit, till det rika, vackra folket på franska Rivieran, som Bentley framför allt vände sig när man marknadsförde sin cabriolet. Genom att använda ett namn som för tankarna till Medelhavet byggde Bentley dessutom vidare på en tradition som påbörjades med namnet Continental. Det var nämligen de sydliga delarna av den europeiska kontinenten som namnet Continental skulle föra tankarna till.
– När vi namngav Azure ville vi fortsätta att använda ett namn som skulle framkalla en bild av Medelhavsområdet, berättar Sebastian Michel, kommunikationschef på Bentley Motors.
– Dessutom särskilde vi denna modell genom att ge den ett blått emblem, och syftade då på färgen på lapis lazuli, en intensivt blå halvädelsten som sedan antiken värdesatts för sin starka färg, som på engelska blir ”azure”, förklarar Michel.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!