Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Flera jubileer i år för Micke

Många känner honom som Bingomicke eller Bingolotto-Micke. Mikael Holmberg är Umeås meste Bingolotto-försäljare och har varit med i stort sett sedan programmet började sändas för 25 år sedan. Bangolfaren Micke är också hockeyentusiast och ett av Björklövens mest hängivna fans.

Hejsan Micke! 2016 innebär två jubileer för dig – du har fyllt 60 och Bingolotto firar 25 år i helgen...
– Det är faktiskt tre jubileer, i december har jag jobbat i trettio år åt Björklöven. Jag började 10 december 1986. Det är inte alla som jobbar på samma ställe så länge nuförtiden. Jag hoppas att många köper lotter till Bingolottos jubileum i helgen då fem kronor extra går till föreningen. Men jag har faktiskt bara sålt lotter i 24 år eftersom Björklöven inte var med första året.
Vad har du att säga om den turbulens som varit inom Björklöven sista tiden?
– Jag har varit med i både med- och motgång och upplevt sm-guld och spelmässiga och ekonomiska motgångar. Man våndas. Jag berörs ju på två sätt, dels som anställd, dels som supporter. Men de flesta dagar jobbar jag med glädje.
Ser du varje match?
– Ja. Jag började när jag var tio år. Tidigare hade jag följt med min far, men då började jag gå själv.
Många tycker det är rörigt i centrum just nu med alla byggnationer. Du som är mycket i stan, hur upplever du det?
– Jag som går med rullator vill inte gärna gå på torget, och det är ännu värre för de som är synskadade. Många som är fullt friska tänker inte på hur det är för de som har någon form av handikapp.
Vilken är den största förändringen som skett i stan under de här åren, tycker du?
– Man har ju rivit en hel del av det gamla och bygger på höjden. Men det stora är att det blivit svårt att få tag på bostad. Jag vet att jag skulle kunna få en hel del för min bostad på Teg. Teg anses ju inte vara en del av centrum men är ändå väldigt centralt. En annan förändring är Ikea och handelsområdena som har tvingat centrum att svara upp.
Du har sålt lotter med miljonvinster och bilar och är en av de som bidrar till att Björklöven tidigare i år låg på nionde plats i landet i antal sålda lotter, men har du själv haft turen med dig någon gång?
– 2700 nånting är rekord för mig, men jag gläds åt de andra vinnarna, även om det så klart hade varit kul med en miljonvinst.
Har du träffat någon av programledarna eller besökt studion?
– När Kronér var program-
ledare i början av 2000-talet var jag ner. Det var roligt för huvudgäst var Kim Martin och jag har varit speaker för damhockeymatcher och känner mycket för damhockeyn. Och Janne Bylund som också varit programledare känner jag personligen, hans far har också jobbat åt Björklöven.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!