Foto: Maria Wall

Facebook för mina usla vitsar

I Västerbottens-Kuriren skriver jag krönikan Karlssons citydesk på fredagar med nyheter om det som händer i centrala Umeå. Mina krönikor här i Bil & Bostad är lite mer kåserande och kan handla i princip om vad som helst. Nu vill Nicklas veta hur jag jobbar med Facebook. Jo det är ett utmärkt forum för den som vill studera trender i samhället, men även ett frirum för mig där jag kan genomföra små experiment för mitt övriga skrivande.

Många av mina vänner lägger ut bilder på Facebook och visar upp sina troféer. De skjuter älgar, tjäderhönor, fasaner. De fiskar upp laxar, öringar och gäddor. En del visar upp hinkar med hjortron och lingon som de plockat. Svamp är en stor skrytvara på Facebook. Jag vet inte hur många kantareller som har publicerats av vänner som nu ”räddat kvällsmackan”. En framtida forskning kommer säkert att undra: Levde de på svamp? Ingen skriver dock var de funnit svampen.
Många av mina facebookvänner går på krogen och äter gott. De fotar sina vinflaskor och biffar och varandra och lägger ut bilder på det. ”Se så mysigt vi har det!” Gulla-gulla-gilla-gilla. Män lägger gärna ut bilder på sin egen ölmage, sina håriga ben och fötter med en pool i bakgrunden. Det blev en charter ser vi. Tjejer som inte sällskapar med någon brukar truta med munnen för att bli den trofén som lockar till sig karlar. ”Se så jag kan truta med munnen. Jag är världsbäst på att använda ett sugrör!”

Facebook för enkäter
Eftersom jag är en skrivande människa som producerar krönikor och annat har jag lärt mig att Facebook är ett utmärkt forum för enkäter och undersökningar. Jag lägger ut en bild på en tunnpannkaka jag gräddar i stekpannan och skriver: ”I afton gräddar jag tunnpannkaka!” Jag behöver inte vänta länge innan piteborna rasar: ”Det där är inte pannkaka, det är plättar!” Efter någon timme har ett hundratal personer yttrat sig. Om småplättar, plättar, tunnpannkaka, pannkaka och vad det ska heta. Alla vill vara med i smeten.
Ni minns kanske en krönika jag skrev tidigare här i Bil & Bostad där jag redovisade hur många som bott i närheten av en ko. Det var många! För några år sedan ställde jag frågan: ”Hur äter du ditt frukostägg?” Än idag träffar jag folk på stan som frågar mig om det är rätt att hugga toppen av det kokta ägget med knivspetsen. Eller om man får ha smör i ägget.
”När lagade du senast kåldolmar?” Jag la ut den frågan för några veckor sedan och fick massor av svar som jag lägger i ladan för kommande publiceringar. Facebook för forskning om våra vanor!

Facebook för usla vitsar
Facebook är också ett ställe där jag publicerar någonting jag kallar usla vitsar. Det är sånt som kommer för stunden och som bara måste ut. Här är två exempel på det:

USEL POLITISK VITS: Förre militären och partiledaren för Liberalerna Jan Björklund kritiseras av starka kvinnor i sitt eget parti. I think he has MAJOR problems.

USEL LOKAL VITS: Allt grävningsarbete på Rådhustorget i Umeå har avstannat sedan man funnit en flintyxa med påskriften 32.f.Kr. Man tror den kommer från första gången torget byggdes, nämligen år 32.f.Kr.

Reaktionerna på dessa exempel var blandade. När det gäller Jan Björklund fattade inte alla den dubbla betydelsen av major. De skrev mer om att nu var det kvinnornas tur att ta över. Min nästa usla vits förstod de flesta men några trodde också på den sensationella nyheten. Att man hittat en flintyxa med inskriften 32.f.Kr. Fundera på den du!

Ja du Nicklas. Som du säkert redan vet var jag med och hittade på namnet Umestan. Tanken jag hade då var att det även skulle byggas nya bostadsområden kring denna företagsby. Av samma storlek som Tomtebo eller Umedalen. Det ligger ju väldigt centralt, så vad säger du?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!