Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Camilla trivs i det gröna

Sommaren 2015 fick Umeå en ny restaurang – Älvtåets Gröna, belägen i naturskön miljö vid Umeälven i höjd med Grubbe och Västerhiske. Driver ekokrogen – nu nominerad till flera priser – gör Camilla Kaiser tillsammans med maken Niclas.

Hejsan Camilla, och grattis! Älvtåets Gröna har nominerats till både VK Medias varumärkespris på Umeågalan och kommunens stadsmiljöpris. Hur känns det?
– Jätteroligt! Jag sa när vi öppnade att vi får se om jag blir inbjuden till Umeågalan. Jag har aldrig varit där men vet att man får mycket uppmärksamhet, och det ska bli kul att träffa allt folk. Men det viktiga är inte att vinna utan jag är glad att vi är nominerade.
Vad innebär det att ni är en ekokrog?
– Att vi vill jobba med ekologiska och närproducerade råvaror och drycker. Jag har alltid lagat ekologiskt och det finns så fina lokala råvaror. Vi anpassar oss också efter säsong, vilket jag tycker ingår i begreppet. En annan jättestor grej är svinnet. Vi har nästan inget svinn utan serverar lagom stora och fint tillagade portioner med bra kött. Vi har också bara naturviner helt utan tillsatser, något som vanliga viner är fulla av.
Vad har du lärt dig sedan ni öppnade sommaren 2015?
– Det är så mycket. Jag är utbildad kock och dietist men hade inte jobbat så mycket i branschen tidigare. Vi har haft många anställda, 20-30 stycken samtidigt, jag har lärt mig massor om hur det funkar att driva restaurang och kafé, och vi har haft flera bröllop där jag lärt mig fixa allt som har med det att göra.
Nu har ni stängt kaféet men restaurangen är öppen… Vad händer framöver?
– Ja, vi har stängt kaféet, det blev helt enkelt en för stor verksamhet. Vi har haft upp till 400 gäster dagligen under sommaren, stundtals med köer och mycket trafik här utanför. Då är det härligare att ha en liten verksamhet och att de som kommer hit verkligen vill ha det vi serverar. Nu kommer jag kunna fokusera på det jag vill göra vilket är restaurangen men också bröllop och andra arrangemang.
Många har redan börjat planera för julbord... Hur skiljer sig ett julbord hos er från ett traditionellt?
– Det är de traditionella rätterna men med Älvtåets twist, med lokala råvaror. Vi har ingen buffé utan serverar vid bordet, direkt från köket. Det blir fräschare och mindre svinn. Det blir också lättare med presentationen, att ha ett fint upplägg, vilket många uppskattar.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!