Foto: Maria Wall

Om det låter helt osannolikt – kanske det är det

Benny: Din fråga kring gnolande på låtar kommer jag att ta nästa gång. Nu finns det andra spörsmål som måste adresseras, direkt. Det fanns ju en utbredd uppfattning om att internet och revolutionen sociala medier skulle göra underverk för både demokrati och kommunikation i betydelsen förståelse. En sak står nu klar: Det funkar inte.

En korkskalle får via nätet kontakt och stöd och av en annan korkskalle och helt plötsligt är dom två, som börjar inbillar sig att dom faktiskt har rätt – tack vare att de inte är ensamma längre.
Åsså det här med huruvida folk är rasister eller inte. Det är förvisso vidrigt att vara rasist, men det är ingen oöverstiglig tröskel att ta sig över, som många verkar tro. Det är inte så att man måste missköta sig på Mengele-nivå för att kvalificera sig.
Rasism bor heller inte lika mycket i våra uttryck som vi tror, i det vi säger och gör, utan den är kvickare än så. Rasismen är det prisma genom vilket vi tolkar all information. Våra fördomar är ett filter som framkallar den verklighet vi tror oss uppfatta – så när folk försöker uttrycka sig utan att låta som rasister, tja då har det i många fall redan inträffat.
Kanske är det anledningen till varför vissa blir så förvånade och stötta när de anklagas? Inte för att de sagt nåt dumt (ännu) utan för att det är så tydligt hur de ser på världen.
För att kunna förändras och förändra måste man ha bättre koll på sina fördomar. Vi är inte klara, någonsin. Våra åsikter är inte klara. Och framförallt förändras ju omvärlden hela tiden vilket gör gamla ideologier och åsikter icke längre appliceringsbara. Med andra ord: om man inte lär sig nytt och anpassar sig så går man i själva verket bakåt.
Jag har aldrig kallat mig rasist. Naturligtvis. Men jag har alltid hållit öppet för den risken, för mig själv – att jag kanske är det, i alla fall ibland, i korta ögonblick när jag reagerar med ryggmärgen istället för nåt smartare, när mina fördomar är först på bollen så att säga, och föreslår en tolkning av information jag just fått.
Att den ene människan nog är si för att hon är gul, och andra är så för att hon är blek och rödhårig och den tredje på ett annat sätt – mest troligt – för att den är brun.
Bara genom att erkänna sig i riskzonen kan man slutligen bli botad från alla dumheter vi blivit indoktrinerade med.
Det finns alltid större skillnader mellan olika individer inom befolkningsgrupper än likheter, men det är lätt att inte komma ihåg att komma ihåg det.
Och det är precis vad som krävs av oss, fortfarande. Att komma ihåg det.
Senast har det varit ett himla liv kring tågstationen i Umeå – som för övrigt varit en eftersatt skandal ganska länge – men den har blivit extra aktuell nu när det uppdagats att A) en grupp människor velat permanenta sitt boende där OCH B) att det kletats bajs på väggarna därinne.
Det har varit ett upprop på Facebook – av människor som jättegärna sätter ett likhetstecken mellan de två uppgifterna. Jag ifrågasatte logiken i att det skulle vara SAMMA individer som vill bo där som kletar avföring på väggarna hela tiden. Folk höll med om att det var konstigt – att det finns folk som är som djur. Men, min poäng var att alla skulle hålla öppet för möjligheten att det kanske kunde vara några ANDRA som kletat bajs där – kanske någon som inte gillar grupper av människor som inte har nånstans att bo, eller sprutnarkomaner som polisen verkade tro.
Uppropet lockade till sig anhängare som flugor till en sockerbit. Såna som säger rasistiska saker men samtidigt lägger till: ”men det får man väl inte säga längre i det här landet för då anses man väl vara rasist?”. Här har de förresten, ironiskt nog, rätt – dock utan att förstå det.
NEWSFLASH! Om man tror att det finns folkslag som just därför – för att de är av ett särskilt folkslag – vill kleta avföring där dom vill sova, då är det faktiskt rasistiskt. Superrasistiskt till och med. Det är typ själva definitionen av rasism.
Och glöm heller aldrig.
Det enklaste förklaringen är vanligtvis den mest sanna. I det här fallet – att det är nån annan än han och hon som vill sova där som dekorerat väggarna med bajskorvar.
Därtill:
Om nåt är för bra för att vara sant – då är det antagligen inte det.
Och om nåt låter helt idiotiskt – fullständigt osannolikt – då är det antagligen heller inte sant.

Benny; Trots en hel del problem och nackdelar är Facebook trots allt en grym uppfinning. Vi kan återuppta och hålla kontakt med en massa människor – och så postas det ju med jämna mellanrum både roliga och ibland tänkvärda saker där. Kan inte du sammanfatta det bästa från din ”wall” det senaste året – skrivna av dig och andra?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!