Foto: Maria Wall

På jakt efter nya årstider

Samernas åtta årstider torde väl historiskt ha med renskötsel att göra. Väder och vind, kvalitén på snön, tillgång till bete, tid för renen att äta upp sig i skogslandet, tid att vara på fjället och kalva. Här har liksom våra fyra årstider inte räckt till.

Jag vet inte vem som först nedtecknade dessa åtta samiska årstider men lever man efter dessa så är vi nu inne i den årstid som kallas Tjaktje. Det är den tid då renarna brunstar och samerna får tid att göra annat. Fiska? Jaga?
Ja eller stå i katedern, gå till kontoret, jobba som undersköterska, mäkla en villa, sälja en bil. De flesta samerna har ju precis samma jobb som alla vi andra.
Alla blir vi nog irriterade på meteorologerna i TV: ”Och i norra Norrland varierar temperaturerna mellan -5 och -25 grader.” Ja norra Norrland börjar i Nordmaling och slutar vid Treriksröset.
Jag minns i småskolan i Kiruna en solig morgon i maj och vår fröken, som kom söderifrån, satt vid tramporgeln och sjöng: ”Nu får vi gå utan strumpor och skor.” Då satt vi fortfarande där med våra luddar på oss.

Växtzoner i vårt långa land
Årstiderna kommer av jordaxelns lutning i förhållande till solen och vi som bor i Sverige vet ju landet är långsträckt. När studenterna i Uppsala sjunger in våren till Valborg så gör vi detsamma här bland smältande snödrivor.
Ni som pysslar med er trädgård vet också att vi delar in landet i växtzoner. Vissa perenner och buskar som växer i södra Sverige är svårodlade i våra trakter. Det får man ha i huvet om man planterar frön. Weibulls är stor leverantör av denna vara. De håller till med sina odlingar i Skåne. Står det ”kan sås på friland i april” på påsen, får du nog räkna fram en månad eller två om du bor i Röbäck.
Men det finns såklart lokala undantag. Mandelpotatisen i potatisbacken i Ammarnäs finns på fel sida om odlingsgränsen, de växer ändå! Midnattssolen gör att det går bra att odla svartvinbär i Tornedalen. Man får testa sig fram.
Du får får inte heller stor hjälp av Bondepraktikan i våra trakter. Den är skriven för södra Sverige och känns inte aktuell här.

Jag åker till Monsunen
Höst, vinter, vår, sommar. Det är kalenderårets årstider över hela jordklotet. Vi som bor i Umeå säger: ”Nu kom ryssvärmen ovanligt tidigt med lövsprickningen och allt med det.” Eller: ”Förr i världen var det alltid snö på skyltsöndagen, var tog den vägen?” Eller: ”Varför denna kyla på midsommar?” ”Så här mycket har det inte snöat sen i mannaminne”, brukar en del säga. Ibland finns det inget kortare än ett mannaminne. ”Minns ni julivärmen år 2014. Då såldes det slut på fläktar i Umeå.” Ja jag minns det. När det var FÖR varmt. Men när var det så senast?
Vi sätter oss på charterflyg och åker till Kreta, Mallorca eller Kroatien. Alltid på jakt efter sommaren. Själv åker jag nu till Bangkok några veckor för att leka med mina barnbarn som bor där, och folk frågar, vad är det för årstid där då? Ja det är väl ca 30 grader varmt. På eftermiddagen kan det komma ett snabbt skyfall som rensar luften. Ganska behagligt, i en stad där det bor 11-14 miljoner personer, med lite monsunregn som piggar upp. Ni som är kvar här hemma kan ju alltid fundera på hur det var med där om det blir mycket rönnbär så blir det mycket snö? Eller var det tvärtom? Ja det får ni diskutera över köksborden idag.

Ja du Nicklas. Om det är ett tecken på en kommande senilitet vet jag inte men när jag är ute och går kan jag plötsligt gnola till på gamla låtar som dyker upp i mitt huvud. Kan du drabbas av samma åkomma?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!