Foto: Peter Öberg

Haddingen är byn som ständigt utvecklas

Haddingen har redan växt från en liten by med fritidsbostäder, till ett bostadsområde med permanenta hushåll. Den lokala byggherren Patrik Åström har tidigare berättat om sina vidare planer för området. Därför har Bil & Bostad gjort ett återbesök, för att se vad som har hänt i den växande orten sedan dess.

Det var länge sen sist, men vi har varit här förut. Då som nu befinner vi oss i höjd med Tavelsjön, men det som då fortfarande var öppna fält har nu börjat likna en tänkbar hemvist. Och inte vilken hemvist som helst. Länets bästa gata ligger nämligen inte i Umeå, utan två mil därifrån, här i Haddingen.
Det var i varje fall resultatet av Postkodlotteriets tävling förra året. Över 3000 gator var nominerade, drygt 10 000 människor röstade, och valet föll alltså på en by, snarare än en gata. Det innebar i sin tur att Haddingen gick vidare som Västerbottens bidrag, och ställdes mot tjugo andra länsvinnare, när Sveriges bästa gata skulle utses i en ny omröstning.
– Det är ganska otroligt när man tänker på det, säger Patrik Åström, för tjugo år sedan fanns ingenting här. Men förutsättningarna har alltid funnits, och det betyder mycket för mig, just den historiska och personliga berättelsen om platsen. Jag har ju lekt här ända sedan jag var liten grabb.

Många barnfamiljer
Och man skulle kunna säga att han leker här fortfarande. Patrik Åström är nämligen den lokala byggherren som har stått för mycket av byggandet i Haddingen de senaste åren. Året var 2010 när vi först träffade honom. Då berättade han om sitt hårda arbete, med allt från detaljplanering och tillståndsförhandling, till vattenrening och dikesgrävning. I dag gör han samma hårda jobb som för sex år sedan, men hans berättelse om Haddingen sträcker sig längre tillbaka i tiden än så.
– Det var min farfar som började bygga här 1981. Pappa byggde och bodde här också, under en tioårsperiod, innan han flyttade söderut. Och de senaste tio åren är det alltså jag som bygger här. Jag ordnar med vatten, el och internet, och sköter det mesta själv, förklarar Patrik Åström.
Han berättar att det mest är barnfamiljer som bor här. Medelåldern är relativt låg i bygden och många är egenföretagare. Bara under tiden som vi kör genom byn hinner Patrik peka ut en snickare, en rörläggare och två dagmammor. Samtidigt fortsätter han snällt att svara på våra frågor.
– Ja, jag brukar faktiskt försöka använda mig av lokala förmågor när vi bygger här. Just nu arbetar vi bland annat på en ny väg. Tanken är att den ska länka ihop byn. Det som i dag kallas för norra området och södra området, ska i slutändan vara sammanlänkade med varandra.
Vägarna är emellertid redan sammankopplade till namnet. Den gamla, L. Isas väg, har precis som den nya vägen en personlig anknytning till byggherren själv. Farmor och dotter har redan hedrats, den här gången är det farfars och pappas tur att bli firade. Det framgår när Patrik Åström stolt visar upp skylten till A. Alexis väg.
– Jag beräknar att själva vägen ska vara färdig innan vintern, tillägger han.

Ny detaljplan
Han kommer knappast vara ensam som använder den. När vi senast besökte Haddingen pratades det om femton permanenta boenden. I dag, däremot, är det trettiotvå till antalet. Den nya vägen kan således visa sig bli viktig för framkomligheten i byn, och än viktigare blir den, om byggandet fortsätter.
– Min förhoppning är att det smittar av sig, säger Patrik Åström, att mitt byggande ska göra att fler vill bygga i trakten. Det är annars byråkratin som tar tid, att få detaljplanen godkänd och ges tillståndet. Om man inte får genom detaljplanen går det ju inte att göra något. Men sen när man väl kan börja bygga, brukar det gå fort.
– Mycket byråkrati har det varit, upprepar han, men nu tror jag faktiskt att de har förstått att folk verkligen vill bo på landsbygden. Från och med i sommar har vi nämligen fått nya byggrättigheter, som gör att vi kan bygga permanenta boenden. Det vill säga att vi får bygga hus upptill 315 kvadratmeter. Så nu under hösten kommer nog byggandet dra i gång igen. Det enda som skulle kunna vara begränsande, som jag ser det, är att man inte gärna vill komma för långt bort från sjön. Visst finns det många fördelar med att bo här, men det skulle ju innebära att man tappar den största.

Bästa byn
Det verkar onekligen finnas många som är överens om fördelarna med att bo på landsbygden, men hur gick det då för Haddingen i den nationella omröstningen av Sveriges bästa gata?
För andra året i rad var det en gata i Västernorrlands län som stod som vinnare. 25 000 svenskar röstade och flest röster den här gången gick till Bågevägen i Sundsvall. Haddingen, å andra sidan, hamnade på en hedersam sjätte plats.
– Jag är bara nöjd att få vara en del av Västerbottens bästa by. Det duger gott åt mig, summerar Patrik Åström, innan vi låter honom återgå till sitt arbete igen.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!