Förläng sommaren med en resa

Även om semestervädret i Sverige och Umeå har varit okej är det många som gärna förlänger sommaren genom en resa till något varmt resmål under hösten. Men även storstäder och resor med fokus på upplevelser lockar de svenska resenärerna, visar Bil & Bostads granskning av säsongens resetrender enligt resebyråerna.

Svenskarna älskar att resa, och det får gärna vara till sols och bad-vänliga resmål. Nu när hösten är här, kylan är på ingång och höstlovet närmar sig är det många som vill åka någonstans varmare. Resebyråerna Resia och Ticket rapporterar båda att bokningarna under hösten ökat jämfört med i fjol och att de flesta vill åka till varma resmål som erbjuder sol och bad.
– Mallorca är hetast i höst, men det sol- och badresmål som ökar mest är Malaga, som gynnas av trenden att många vill kombinera sol och bad med storstadsliv, säger Karin Starkman Ahlstedt, Ticket Privatresor.

Reser under höstlovet
Höstlovet infaller i år vecka 44, i månadsskiftet oktober-november, och det är naturligt att många väljer att åka iväg just då. Många väljer även att boka sina höstlovsresor redan innan sommaren.
– Många vill fira sommarsemestern hemma i Sverige. Samtidigt är rädslan stor för ännu en kall och regnig sommar och många väljer därför att säkra sol under hösten. Det är framför allt högt tryck på höstlovsresor, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia.
Även Fritidsresor och Ticket upplever att intresset för höstlovsresor ökar.
– Vi vet att höstlovet är en populär tid för många barnfamiljer att resa iväg samtidigt som vi ser att intresset för att resa från den lokala hemmaflygplatsen är stor, säger Leyla Öfwerström, informatör på Fritidsresor.
– Det är ovanligt stort tryck på höstbokningarna i år och fler än tidigare vill fly höstrusket. Sol- och badresor bokas på för fullt just nu, men allra mest ökar storstadsresandet, säger Karin Starkman Ahlstedt, Ticket Privatresor.

Kryssningar i Karibien
Förutom Spanien är det bland sol- och badresmålen Thailand, Portugal och Grekland som lockar. Enligt Resia är trenden i höst att kombinera solsemestern med upplevelser av olika slag. Det kan handla om shopping, sightseeing, vandringar, träning och mat. Kryssningar och kombinationsresor har fått ett uppsving – framför allt till Karibien.
– Många kunder kommer in till butiken för att boka en resa till Kanarieöarna. Istället kommer de hem med kryssningsbiljetter i Karibien, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia AB.
Resebyrån Apollo tipsar också om Karibien och Mexiko som solsäkra resmål, och enligt Vings kunder är det just Karibien som ger de bästa utflyktsupplevelserna. I en undersökning var det den lilla karibiska ön Aruba som fick det högsta betyget, 4,47 av 5.

Zlatan och England
Bland storstäderna är det London som många vill åka till och det som lockar är kulturupplevelser och shopping. Harry Potter-museet är ett resmål som sticker ut, men även Zlatans flytt till England påverkar svenskarnas resor, enligt Karin Starkman Ahlstedt på Ticket Privatresor.
– Storbritannien är höstens stora vinnare. Fler vill åka till London för att shoppa och allt från hotell och restaurangbesök till teaterbesök blir billigare efter pundets nedgång. Dessutom lockar Zlatans klubbyte många till Manchester, säger Karin Starkman Ahlstedt.
Från Umeå Airport kan man åka direktflyg till bland annat Grekland och Spanien. En nyhet från september i år är Helsingfors i Finland dit BRA i samarbete med Finnair flyger. Det låter kanske inte som världens mest exotiska resmål, men Helsingfors fungerar som en knutpunkt för resor vidare österut. Till exempel har BRA/Finnair 17 resmål i Asien.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!