Foto: Maria Wall

Linda Lindorff besviken igen!

Eftersom jag är en tidningsmänniska är det lätt jag tänker på rubriker från förr som: Stanley finner Livingstone, Titanic har förlist, börskrasch på Wall Street, Krüger skjuten i Paris, Hitler går in i Polen, Tyska trupper intar Oslo, Bomb över Hiroshima. FRED! Rubriker som skildrat världshändelser i en tid när det bara fanns radio, journalfilmer på bio, men framför allt tidningar som skulle sälja upplaga. Tidigt blev även artister och filmstjärnor nyhetsstoff: Mary Pickford, Rudolf Valentino, Garbo, Ingrid Bergman. Eller sportstjärnor som Jesse Owens, Ingo Johansson, Floyd Patterson och ... Snoddas?

Ja Snoddas var bandyspelare men sjöng i Lennart Hylands radioprogram Karusellen och slog därefter publikrekord i folkparkerna. När TV kom på allvar med kriminalserier som Halsduken hade både Aftonbladet och Expressen förstasidan klar: VEM ÄR MÖRDAREN?
Vi som var barn på den tiden och hade lärt oss läsa visste att Olle Möller var mördaren för hans namn fanns jämt i rubrikerna.

The media is the message
De yngre generationerna har inte varit med om den tiden men även på 80-talet när Palme sköts fanns i stort sett bara radio, TV och tidningar. Nu sker emellertid nyhetsrapporteringen snabbare. År 1973 kunde TV sända direkt från både kungens död och gisslandramat på Norrmalmstorg. Det samma såg vi 1975 när tyska terrorister ockuperade och sprängde den västtyska ambassaden i Stockholm och tevereportern Bo Holmström var i direktsändning och ropade: ”Lägg ut! Lägg ut!”
Den stora nyheten med mordet på Palme var förstås mordet i sig men kanske mer att ingen var beredd på att detta kunde hända. Eller den synnerligen klantigt skötta polisutredningen som fortfarande är ett trauma.
Nicklas ställer en fråga om nyhetsrapportering: Vad var bättre förr, vad är bättre idag? Ja redan vid 90-talets början sände det amerikanska tevebolaget CNN direkt från kriget i Kuwait. Det var nyheter av lite större kaliber än när SVT sände direkt från Norrmalmstorg 1973 men principen blev densamma. Marshall McLuhans tes om att media och nyheten i sig samspelar. Det är mediet som är budskapet. IS-terroristerna jobbar så med sina propagandafilmer där man skär halsen av folk. Men nu har de hela internet till sitt förfogande.

Stackars Linda Lindorff!
Kriget i Syrien har pågått i många år och det tillsammans med andra krig gör att det är cirka 60 miljoner människor som flyr. Från Kustbevakningen i Holmsund vet jag att det är några som hjälpt till med att rädda flyktingar i Medelhavet som kommit med bräckliga farkoster och gummibåtar, många frivilliga i hela Västerbotten hjälper till med alla asylsökande som kommit hit, nog angår det oss.
Samtidigt sker andra stora draman som vi också får ta ställning till. Jag tänker nu på Linda Lindorff, född Isaksson 9 februari 1972 i Vilhelmina i södra Lappland. Hon har varit programledare för tionde året i Bonde söker fru, men ännu inte fått pris i tevegalan Kristallen för detta!
Jag säger stackars Linda Lindorff. Finklädd i sin brudklänning och med tiara på huvudet rusade Linda från sitt bord och lämnade galan. Rubriken som fanns över ett helt uppslag i Aftonbladet den 5 september ser jag som en upprättelse. ”RUSADE UT OCH SKREK”. Lindas kommentar: ”Jag släppte ut alla känslor.”
Hon kan verkligen göra ett drama den damen.

Ja du Nicklas. Bil & Bostad är inte främmande för några uppslag. Donald Trump eller Hillary Clinton? Kan vi få din Marcus Oscarsson-analys av detta val?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!