Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Mysig marknad med Mina

På lördag 10 september äger Pilgatans Kulturmarknad rum för femte året i rad. Ett mysigt vimmel av marknadsstånd och kulturevenemang längs Pilgatan från Galleri Verkligheten till Bildmuséet, arrangerat i samarbete mellan Bokcafé Pilgatan, Verkligheten, ABF Umeåregionen och ateljékollektivet Kreativ Kollektiv. Mina Widding, poet, skrivpedagog och konstnär verksam inom Kreativ Kollektiv, har varit en av de drivande krafterna bakom kulturmarknaden sedan starten.

Hej Mina, vad är det som gör Pilgatans Kulturmarknad speciell?
– Att dess huvudsakliga fokus ligger på kultur och upplevelser, det handlar inte bara om försäljning. Det som säljs är också främst egentillverkad konst och design med mera, och tanken är att marknaden ska fungera som en gräsrotsscen där oetablerade kreatörer inom olika områden kan nå ut.
Vad kan besökarna vänta sig på lördag?
– Ett myller av människor, försäljning av konst, design, litteratur, vintage och mycket annat, samt gott fika och många aktiviteter. På Galleri Verklighetens gårdsplan blir det en musikscen som ABF håller i, på Kreativ Kollektivs innergård på Pilgatan 13 bland annat skrivcafé, en fotohörna och barnaktiviteter som ansiktsmålning och liknande. Bildmuséet har öppen bildverkstad och utanför muséet kan man prova på parkour.
Vad är bakgrunden till att ni arrangerar kulturmarknaden ?
– En viktig inspirationskälla var de liknande marknader jag besökte när jag bodde i New York. Jag slogs av den kreativa kraften i dessa sammanhang, när människor går samman för att sprida gräsrotskultur, inte bara musik utan även konst och annat.
Vilken betydelse har marknaden för Umeå?
– Kulturmarknaden och liknande evenemang hjälper till att hålla kulturkvarteren levande. I dagens Umeå handlar så mycket om det storskaliga och polerade, då är det viktigt att det finns arenor för gräsrötterna och för mer jordnära upplevelser.
ANDERS LUNDKVIST

Fler Artiklar
Klicka och läs!