Foto: MTG Sverige

Inget vanligt inredningsprogram

Mest känd är hon nog för att under flera års tid ha varit en av de rappkäftade jurymedlemmarna i Idol, men mångsysslaren Laila Bagge har på senare tid också profilerat sig som inredare.

I måndags hade Lailas nya serie ”Rum för dig” premiär på TV3. Ett bygg-och-inredningsprogram av lite annorlunda slag, där kända personer – Patrik Sjöberg, Maria Montazami, Sean Banan, Ellen Bergström, David Paris och Richard Söderberg – tillsammans med Laila och hennes team får inreda ett rum åt någon som betyder mycket för dem.
– Tanken är att kombinera den vanliga makeover-grejen och en massa inredningstips med intervjuer där vi kommer dessa kändisar nära och får se nya sidor av dem, berättar Laila.

Åtskilliga skratt och en och annan tår utlovas. Inte sällan kretsar det hela kring relationen mellan föräldrar och barn. I första programmet ger Patrik Sjöbergs tonåriga dotter sitt perspektiv på hur det är att ha en känd förälder medan de båda försöker enas om hur hennes rum ska inredas. Maria Montazamis mamma Anita berättar om sorgen över att ha sina barn och barnbarn på andra sidan jorden och i ett annat avsnitt har Sean Banan valt att hjälpa nära vännen och ståuppkomikern Måns Möller att inreda ett rum till dennes autistiske son.
– Det är väldigt rörande, både den djupa vänskapen mellan Sean och Måns och Måns omtanke om sin son.

Hjälpte morfar
Sedan våren 2016 gör Laila tillsammans med välkände tv-snickaren Björn Christiernsson programmet ”Kan vi hjälpa till”, där de hjälper vanliga hemmafixare att renovera och inreda. Ett lite mer avspänt alternativ till den ibland rätt påfrestande duktighet som kan prägla många andra program i genren.
– Jag fick förfrågan av TV3 om att göra det programmet efter att de hade sett ett inredningsreportage där jag medverkade, berättar Laila.
Intresset för inredning har alltid funnits hos henne, säger hon och drar sig till minnes hur spännande hon tyckte det var att som femåring få hjälpa morfadern – som var målare – med att tapetsera. Åtskilliga svettiga arbetstimmar och mer eller mindre vildsinta boendeprojekt har det blivit sedan det roliga tapetseringsminnet från sent 70-tal, och Laila berättar att hon genom åren ritat, låtit bygga och inrett två hus.
– Ofta har inredandet varit ett sätt för mig att slappna av. Samtidigt är det ju en stor skillnad mellan att inreda åt sig själv och andra. I det sistnämnda fallet måste man ju ta in vad andra tycker är snyggt och göra det de vill ha, samtidigt som man nånstans vill kunna stå för det hela utifrån sin egen smak. Inget jätteproblem direkt men en bra övning i konsten att kompromissa, säger Laila.

Nya sammanhang
Sin egen inredningssmak beskriver hon som på samma gång rockig och minimalistisk, med förkärlek för djärva stilblandningar ur vilka något nytt kan uppstå.
– Jag älskar det personliga och oväntade. Att skapa egna grejor och hitta egna lösningar, få något nytt att se gammalt ut eller tvärtom. Eller att ta något kitschigt och sätta in i ett sammanhang där det blir häftigt och fint. Som att klä in en byrå i läder till exempel, säger Laila och skrattar.
Hon berättar att till de saker hon var mest stolt över i sitt förra hem var hur hon på olika fiffiga sätt – med bjälkar i taket och så vidare – lyckades ge en ”gammal” känsla åt ett nybyggt hus.
Vad har då Laila Bagge för grundläggande råd till hemmafixaren?
– Belysning är oerhört viktigt. Utan bra ljussättning är det svårt att få till rätt känsla i ett rum, oavsett hur snyggt du inrett. Tänk dig åtminstone fem ljuskällor, varsamt utplacerade.
ANDERS LUNDKVIST

Fler Artiklar
Klicka och läs!