Bilar från A till Ö: Aurora – säkerhetstänkandets gryning

Prästen Juliano brann för trafiksäkerhet. Hans Aurora var tidigt ute med livräddande anordningar som nu är självklara i bilar. Men 50-talet var ingen guldålder för säkra fordon, och den serietillverkade säkerhetsbilen fick aldrig se dagens ljus.

Förra veckans Bilar från A till Ö handlade om Toyota-modellerna Auris och Aurion. Det konstaterades då att även om det latinska ordet ”auris” betyder ”öra”, är det inte detta som Toyota vill att vi ska höra. Inspirationen till modellnamnet Auris kommer från ordet ”aura” och det latinska ordet ”aurum”, som betyder ”guld”. När det gäller det andra modellnamnet, Aurion, konstaterades det 1) att namnet betyder ”i morgon”, 2) att namnet alltså inte hade något att göra med vare sig guld eller öra, 3) att detta påstående inte var helt sant och 4) att denna förvirring skulle förklaras i följande del av Bilar från A till Ö. Läsaren lämnades därmed under en vecka ute på en myr av mångtydighet och motsägelser. Denna vecka ska vi försöka få fast mark under fötterna genom att reda ut begreppen.
”Aurion” är ett grekiskt ord som betyder ”i morgon”. Men enligt den konsultfirma som hjälpte Toyota att ta fram modellnamnet fanns det ytterligare en inspirationskälla: det latinska ordet ”aurora” som betyder bland annat ”gryning” eller ”morgonrodnad”. Kanske noterar någon nu att de båda ”aur-orden” har vissa likheter. Orden är nämligen släkt med varandra. Visserligen tillhör latin och grekiska olika språkgrenar bland de indoeuropeiska språken, men såväl romare som greker lånade gärna in ord från grannfolken. Särskilt i latin finns många ord med grekiskt ursprung. Dessutom är både ”aurora” och ”aurion” släkt med ordet ”aurum”, som alltså betyder ”guld”. Vad som kom först är däremot inte alldeles enkelt att veta; om antikens folk tyckte att gryningsljuset fick bergssidor och byggnader att skimra som guld, eller om de tyckte att guldföremål påminde om hur världen ser ut i morgonsolens första strålar. Eller så tyckte de kanske att morgonrodnaden fick skogarna att glöda – alla dessa ”aur”-ord är nämligen också språkligt sett släkt med det latinska ordet ”urere”, som betyder ”bränna”.
Även om varken Toyota eller den konsultfirma som föreslog namnet nämner betydelsen ”guld” i samband med modellnamnet Aurion, finns det alltså kopplingar mellan å ena sidan de ord som anges som inspirationskällor, det latinska ”aurora” och det grekiska ”aurion”, och å andra sidan det latinska ordet för ”guld”, aurum. Däremot verkar det alltjämt stämma att namnet Aurion inte ska kopplas ihop med öron. Inte ens modellnamnet Auris har med öra att göra, trots att ”auris” betyder just ”öra”.
I romersk mytologi var Aurora morgonrodnadens gudinna. Och precis som ”aurion” har ordet ”aurora” kommit att symbolisera en omstart, en ny början, ett nytt kapitel på ett oskrivet blad. När GM på 1990-talet ville föryngra bilmärket Oldsmobile lanserade man modellen Aurora.
Det har också funnits bilmärken som burit namnet Aurora. Det första tillverkades under åren 1906 till 1908 av Aurora Motor Company (”Aurora motorföretag”), som också byggde motorcyklar. Både bilen och företaget är uppkallade efter hemorten, staden Aurora i delstaten Illinois, USA.

Säker men inte vacker
Det fanns också en annan amerikansk Aurora. Även denna kan ha tillverkats av ett Aurora Motor Company, men detta var femtio år senare och det var inte samma företag. Vissa källor hävdar dessutom att firmorna inte alls hade samma namn utan att femtiotalsföretaget hette The Custom Automobile Corporation of America (”Amerikas automobilspecialbyggnadsföretag”). Denna helt unika bil konstruerades av den katolske prästen Alfred A. Juliano från Branford i delstaten Connecticut. Bilen innehöll massor av säkerhetshöjande uppfinningar, till exempel säkerhetsbälten (mycket exotiskt vid denna tid) och säten som snabbt kunde vändas bakochfram om de som färdades i bilen insåg att en kollision var oundviklig och nära förestående.
Julianos prototyp fick ett svalt mottagande och någon serietillverkning kom aldrig igång. Eftersom säkerheten var det viktiga kom utseendet i andra hand, och Aurora har utsetts till en av världens fulaste bilar. Alfred A. Juliano själv tyckte nog annorlunda. Om han hade tyckt att bilen var ful så hade han nog inte uppkallat bilen efter sitt syskonbarn, vilket han gjorde. Hon hette Dawn och det engelska ordet ”dawn” betyder ”gryning”, vilket ”aurora” som sagt också kan betyda.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!