Bilar från A till Ö: Auris och Aurion – morgonstund har guld i mun

Det latinska ordet ”auris” betyder ”öra”. Men det var inte denna betydelse som Toyota hade tänkt att man skulle höra när man lyssnade på modellnamnet Auris.

Enligt Toyota är namnet påhittat för att passa ”ett fordon som glöder med en aura”. Det latinska ordet ”aura” – som ursprungligen kommer från grekiskan – har flera olika betydelser. Ordet kan bland annat översättas med ”luftdrag”, ”vindpust” eller ”luft” och detta har också givit upphov till överförda betydelser som ”himmel”, ”dagsljus”, ”det fria” (som i ”ute i det fria”) och ”offentligheten”. Men ”aura” kan också betyda bland annat ”ljusglans”, ”skimmer” och ”sken”, och dessa betydelser passar ju bra ihop med Toyotas glödande fordon.
Men så finns det källor som hävdar att modellnamnet skulle vara en form av det latinska ordet ”aurum”, som betyder ”guld”, och då blir det lite förvirrande. Är det guld eller aura? Svaret får vi från brittiska Toyota, som på företagets ”officiella blogg” berättar att namnet Auris är inspirerat av ”aurum”. Men inspirationen kommer också från ordet ”aura”. Enligt brittiska Toyota var det således passande att den konceptbilsversion som föregick serieproduktionen av Auris, och som presenterades på bilsalongen i Paris 2006, hade lackerats i en ”anslående guldnyans” som symboliserade hur viktig denna bil i lilla mellanklassen var för Toyota.

Australiensisk Aurion
Toyota har också haft en annan viktig ”Aur-bil” i sitt modellsortiment: Aurion. Denna bil är inte så bekant för oss i Europa eftersom den utvecklades för den australiska marknaden. I det här fallet kommer namnet inte från vare sig öra, aura eller guld. Det ord som Toyota har använt, ”aurion”, är nämligen i klassisk grekiska ett ord som betyder ”i morgon”.
En av anledningarna till att Toyota valde namnet ”Aurion” var att företaget ville signalera att modellen var en ny början för Toyota i Australien. Det hade nämligen inte gått så bra som man hade hoppats för företrädaren, Avalon. Modellen Avalon, som är uppkallad efter en plats i de engelska legenderna om kung Arthur, hade varit den största och lyxigaste Toyotan på flera marknader, bland annat Nordamerika, Mellanöstern och, som sagt, Australien. Denna stora stat på andra sidan jordklotet liknar Sverige inte bara genom att vara ett glesbefolkat land som gillar Eurovisionsschlagerfestivaler, utan också genom att traditionellt ha köpt stora bilar. Det segment som Avalon representerade var en viktig del av den australiska marknaden. Men i Australien hade Avalon kallats ”tråkig” och bilköparna hade föredragit modellens främsta konkurrenter, Ford Falcon och Holden Commodore.

Avlöste Avalon
När Avalons efterträdare skulle lanseras var det således viktigt att allt blev rätt. Toyota tog hjälp av en reklambyrå – eller närmare bestämt en konsultfirma som specialiserat sig på namngivning av företag och varumärken – för att komma fram till det optimala modellnamnet. Enligt den byrå som fick uppdraget, Interbrand, var det viktigt att namnet framkallade ”känslor av prestige och innovation” och att det pekade på den ”utveckling av formgivningen” som modellen genomgått. När namnet skulle väljas var det viktigt inte bara vad namnet betydde utan också hur det såg ut i skrift och inte minst hur det lät. Namnet Aurion valdes efter att en konsumentpanel hade fått tycka till om mer än 30 olika tänkbara namn. Den nya bilmodellen marknadsfördes med reklamsloganen ”Can’t wait for tomorrow” (”Kan inte vänta till i morgon”).
Namnet ”Aurion” är identiskt med åtminstone ett sätt att transkribera det grekiska ord som betyder ”i morgon”. Men enligt Interbrand fanns det ytterligare en inspirationskälla: det latinska ordet ”aurora” som betyder ”gryning” eller ”morgonrodnad”. Du som läser detta anar säkert ett samband mellan de båda ord som av namngivningsföretaget anges som inspirationskällor. De låter lite lika, och att även betydelserna ”morgon” och ”i morgon” är släkt med varandra på något sätt, det hör man ju även på svenska. Och det som sades tidigare, att namnet inte kom ifrån vare sig öra, aura eller guld, det är faktiskt inte helt sant. Mer om detta nästa vecka, då Bilar från A till Ö kommer att handla om några bilar som burit namnet Aurora.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!