Foto: Maria Wall

Konsten att inte bli tvärmätt

Jo jag är nog bekant med de flesta hälsotrender som har lanserats genom åren och där intagande av kolhydrater och proteiner hela tiden har diskuterats. Hur ska fördelningen ske? I minnet har jag bilden av den bekanta kostcirkeln som lanserades på 60-talet och som vi fick lära oss på hemkunskapen i skolan. Så mycket grönsaker ska det finnas på tallriken, så mycket potatis och så mycket köttbullar. En tredjedel av vardera skulle man äta. Åsså en frukt om dan.

Att överleva utan kostcirkel
Det där är ju i och för sig en god regel att följa men inte ser tallriken ut så när man äter bruna bönor med fläsk? Eller pannkaka eller palt? Eller rotmos med fläsk? En pizza kan tillverkas så den liknar en kosttallrik, men än har jag inte sett någon sådan. Vet ni förresten om att det är bara i Sverige det serveras en pizzasallad; riven kål med vinäger. Det har de aldrig hört talas om i Italien. Möjligtvis kan tyskarna känna igen smaken av surkål i denna pizzasallad men det ska ju ätas till korv. Tyskarna äter ofantliga mängder med wurst och hade de inte surskålen skulle de sitta på toan för jämnan med ständig förstoppning? Jag tror nog att världen har klarat sig rätt bra utan att följa vår svenska kostcirkel om man betänker att irländarna historiskt sett överlevt med att äta potatis, italienarna på bönor och mjölmat i form av pasta och några miljarder asiater dagligen som äter sitt ris som huvudmål. Ja fram till nu.

Processat och färdiglagat
Det som händer nu i den globala näringskedjan är att de nationella särdragen suddas ut när det gäller kosten. Merparten av världens befolkning bor i stora städer och maten blir därefter. Globala aktörer som tillverkar färdiglagad och processad mat i form av hamburgare, friterad kyckling, färdiga portioner som frysts och värmts upp. Det är inte fish and chips som är vanligaste street-food i England idag, det är indiskt käk från en snabbmatskedja. Det blir också allt vanligare att stadsborna beställer hem mat på take away. Alla restauranger som finns i närheten har i regel lagt ut sina menyer på en app du kan skaffa i din smartphone. Du kollar din meny, beställer din rätt och snart har du en kille som kommer med moppe med din mat och knackar på dörren. Jag har själv gjort det i både Dubai och Bangkok men det funkar väl så över hela världen?

Om inte forskningen fanns...
Om det inte var för den här förbannade forskningen skulle vi nog strunta fullständigt i vad vi stoppade i oss för att mätta vår hunger. Vi skulle inte skilja på ”vitt” eller ”rött” kött, vi skulle äta det som fanns tillgängligt och det vi hade råd med. Vi skulle äta siken och strömmingen och all fisk som kom från haven utan att fundera på om vi är gravida (?) men så kom ju den här forskningen och manade än till det ena, än till det andra. För inte så länge sedan skulle vi ha fibrer i allt vi åt. Ägg var då fullständigt oätligt ett tag, minns ni det? Socker ska man då verkligen inte äta och inte heller salt. Nähä? Undvik fett! Ja tog det några år innan det kom en ”fett-doktor” och hävdade motsatsen. Det samma med smör och lättmargarin. Jag tror smör är accepterat nu. Kan vi vara överens om det?

Hellre varg än kanin
Den enda ”metoden” som jag möjligtvis kunde tänka mig följa för att få bort några kilo och kanske må en smula bättre är nog den här 5:2-metoden. Jag har ännu inte provat den men håller mig till min egen metod. Konsten att inte äta sig mätt. Det som händer när jag äter för mycket är att då vill jag ”lut ikull mig ett tag” och det är inte alltid det finns en kökssoffa i närheten.
När jag skriver denna krönika har jag en liten bit kallrökt renstek som jag karvar små bitar från med min fickkniv och äter. Kilopriset på kallrökt renstek ligger väl på nästan 900 kronor kilot men jag äter bara flisor. Dessutom är det väl kompakt protein jag får i mig. Jag kunde också gnagt på en morot för nio kronor kilot men här är jag hellre varg än kanin. Morot är nog bättre att gnaga i sig till vintern när jag vill förbättra solbrännan med karotinet. Så kan man kanske också tänka när man äter efter årstiden.

Ja du Nicklas: BBC:s bilprogram Top Gear är världens mest sedda program. Nu är det tillbaka med nya programledare samtidigt som de gamla programledarna håller på med ett nytt program för Amazon. Gillar du värstingbilar, gillar du rally på grusvägar? Du som har körkort tänkte jag...
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!