Foto: Maria Wall

Jo jag syltar och saftar men ...

Nu vet jag sannerligen inte vad Nicklas Berglund har fått det ifrån, att jag och Staffan Ling brukar vandra ut i blåbärsriset tillsammans? Eller att jag ”lägger ut det” på någon annan?

För det första så har Ling sina bär- och svampställen i skogarna och myrarna kring Mickelsträsk och jag vet att han gillar att dra till skogs och fylla sina bärhinkar. Ibland har jag haft tur och fått lite grann av honom. ”Här kan du få fjolårets frusna hjortron, för jag måste tömma frysen så jag får in årets nyplockade skörd.” Det tackar jag för.

”Lägga ut bärplockning?”
Jag märker av Nicklas sätt att formulera uppgiften till mig att han nuförtiden mest umgås med företagare eller uppdragsgivare av nåt slag. ”Plockar du bär och är det du som saftar och syltar eller lägger du ut det på nån annan?”
Att ”lägga ut bärplockning” har väl hänt nån gång när barnen var tillräckligt stora för att plocka en liten hink full och sedan ge dem en slant. Men nu har de blivit vuxna och flugit ur boet så det går ju inte längre.
De närmaste jag känner till i företagsform som ”lägger ut bärplockning” är företaget Bär hem som sitter i Åhlénshuset med sitt kontor. Där jobbar fru Helén Forsgren som jag känner som en ordningssam person. Hon skulle aldrig anlita mig som bärplockare för hon vet att jag är för slö, däremot gör hon nog bra affärer med större uppköpare. Så företaget Bär hem kan fylla sina frysdiskar i butiker över hela Sverige.

Växer bären i skogen?
Bor man som jag mitt i city i Umeå och varken har cykel eller bil så får man promenera en bit för att komma till skogs. I och för sig kan jag ta bussen till Tomtebo för att komma åt skogarna kring Nydalasjön där det växer bär. Förr i tiden fanns det gott om blåbär kring Liljansberget och skogspartierna kring Mariehem, men nu har de ju byggt så mycket där så det borde ju vara renplockat i de trakterna med tanke på hur många som flyttat dit. Det samma gäller skogarna kring Gammlia i det som heter Stadsliden. Där växer det gott om blåbär längs motionsslingorna. I 20-området? Ja gudarna ska veta att där har jag trampat både som beväring i lumpen och flera gånger under senare år, men aldrig har jag då lyckats fylla någon hink med bär. Vars i fridens finns de i denna skog? Vad är det som lyser rött där i tallbacken? Lingon? Det kan lika gärna vara lösplugg.

Kantareller på Facebook
Jag skulle tippa att de flesta i läsekretsen nu också är med i Facebook på Internet. Där lägger man ut bilder av diverse slag, och en del plågar oss med att lägga ut foton på alla de kantareller de funnit och plockat. ”Har ni sett, hela korgen är full!” Det gör mig ingenting om de har funnit dessa i fjällen för dit är det för långt att åka. Men när de börjar strömma in från Sörmjöle, Norrmjöle och Hörnefors då vill jag veta VAR har ni hittat dem?
En av de största retstickorna som gärna lägger ut sina kantarellfynd är faktiskt en person som är inblandad i besöksnäringen här i Umeå, men vill hon avslöja sina hemliga svampställen? Aldrig på tiden! Gå själv ut i skogen och sök, säger hon. Mhm, muttrar jag.
Till saken hör också att hon – och alla andra som hittar svamp – aldrig ”postar” sina meddelanden och foton på svampfynden från platsen där de hittar dem. Då skulle detta kunna synas på fotot de lägger ut. Nej det är när de har kommit hem till sina sommarstugor de gör det. Och svampen redan ligger i stekpannan.

Hur många använder ATAMON?
Svaret på Nicklas Berglunds fråga om jag själv plockar bär och svamp blir därför nej. Jag inväntar torghandeln i vanlig ordning. Ekmans på torget är en pålitlig leverantör av både bär och svamp som bara ligger hundra meter från där jag bor. I köksskåpen har jag fullt med tomma syltburkar som ska fyllas och som den ”husmor Karlsson” jag är kokar jag givetvis sylten med socker som innehåller pektin. Ett tag brukade jag också använda ett konserveringsmedel med namnet ATAMON som fanns i flaskor med en glad kines (!) på etiketten men det har jag slutat använda. På den senaste flaskan jag använde fanns ett ”bäst före-datum” som hade gått ut och jag funderar ännu på hur det kan komma sig att ett konserveringsmedel har ett ”bäst före-datum?” Ja svara på det, den som vet!

Ja du Nicklas. Det är större att delta än att vinna, brukar det heta i idrottens värld. Men att springa snabbare, hoppa högre och kasta längre kanske inte alltid kan åstadkommas med träning. Här kan det handla om DNA och arvsanlag såklart men borde man inte snart tillåta dopning? För den som vill bli en broiler?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!