Värsta uttrycken – i ordets rätta bemärkelse

Benny vill att jag lyfter uttryck och fraser som florerar i samhället, som på ett eller annat sätt stör mig. Kommunikation är ju idag en folksport, främst på sociala medier, och i allt detta kommunicerande klibbar vissa ord ihop sig och bildar populära meningar som används alldeles för ofta.

Så, jag tackar med glädje ja till uppdraget eftersom det är ”we the people” som måste utgöra något slags motstånd mot dumheterna som används.
Vanligtvis låter vi dessa passera, och vi gör i bästa fall en mental notering inför framtiden rörande personen som uttalat sig, men vi borde säga ifrån tydligare – hur annars ska vi lära oss och varandra?
Jag har förresten en summerande fras som mina närstående irriterat sig på, men inte så pass kraftigt att jag slutat upp att gardera med följande:
”Det är som det är.”
Den är allsmäktig den där frasen, för saker är oomtvistligt som de är, och vanligtvis går faktum inte att ändra på, inte enkelt i alla fall, vilket den här sägningen föreslår.
Men den där är väl ganska harmlös och det finns betydligt värre meningar som vi borde skjuta i sank med så pass många följdfrågor att folk slutar upp med dem.
Här kommer ett litet axplock av de värsta:

1) ”Det där går aldrig.”
No, shit Sherlock... Du har lyckats inse att någonting är svårt, hart när omöjligt. Självklart kan det vara så, men du verkar mest vilja motivera dig själv att inte ens försöka. Eller övertyga andra att inte försöka – så att ingen annan i din omgivning heller ska lyckas med nåt, vilket skulle kunna få dig att ångra att du aldrig provade.

2) ”Det där finns redan”
Åhh, herregud. Kanske det uttryck jag ogillar mest av alla. Självklart finns allt redan, i någon form. Så många helt unika idéer och koncept finns det inte genom idéhistorien, så att några kvartstår idag. Allt blir istället nya kombinationer av saker som finns samt nya användningsområden för dem.

3) ”Jag kan inte kommentera enskilda fall.”
Toppbyråkraternas favoritursäkt har idag spridit sig till varje medietränad talesperson. Detta trots att ingen av åhörarna låter sig luras – det är ju inte alls svårt att kommentera enskilda fall, och ofta vore det det enda förnuftiga att göra. Alla saker här i världen begränsas inte av en pågående förundersökning.

4) ”Jag vill inte spekulera.”
Nä, men VI vill att du gör det. I övrigt släkt med det förra uttrycket.

5) ”Wow. Det är stort”
Enda gången man får använda glosan ”stort” det är när man ser någonting som till storleken är just stort, typ en blåval. Att beskriva en upplevelse eller en bedrift som ”stor” säger ju ingenting annat än att den som uttalar sig har lite problem med ordförrådet. Säg ”jag saknar ord istället” istället om det krisar.

6) ”Det är vår målsättning.”
Märkligt uttryck som spridit sig och blivit etablerat sedan länge. En målsättning är inte ett färdigt mål, utan den aktivitet som leder fram till ett mål. Men istället för den betydelsen används det om ett mål som alla inblandade vet att de inte kommer att nå, eller ens riktigt försöka nå.

7) ”Kanske.”
Vi borde radera ordet kanske ut våra vokabulär, eftersom det är en av de värsta tidstjuvarna. Den som använder ordet säger egentligen ”nej”, men den som frågar hör ”ja” och allt är upplagt för missförstånd och missnöje förr eller senare. Vanligtvis senare. Långsamma ”nej” är de värsta nejen som finns och de börjar ofta med ett kanske.

8) ”Jag hör vad du säger.”
Tyvärr spelar det ingen roll, eftersom de som använder detta uttryck menar att de förvisso hör men inte har några nära förestående planer på att lyssna, eftersom de redan har bestämt sig i frågan.

9) Vad som helst med ”värdegrund” i meningen.
Alla låtsas som att de vet vad värdegrund betyder – men vanligtvis är det mest ett schablon-uttryck som ska signalera att blott själva existensen av en värdegrund bevisar att organisationen är juste och har koll på företagskultur och ledarstil.

10) ”Att sätta någonting på kartan.”
Det här uttrycket – att sätta nåt på kartan – dyker ofta upp i platsmarknadsföringssammanhang, tyvärr. Ingenting, utom möjligtvis uttrycket ”framtidstro”, skvallrar om dåligt självförtroende lika effektivt som ovanstående.

Benny: Nu är vi mitt i sommaren, och jag vet ju att du och Herr Ling brukar vandra ut bland blåbärsriset... Hur är det i år? Plockar du bär och är det du som saftar och syltar sen eller lägger du ut det på nån annan?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!