Foto: TV4

För Jimmy var Grillmästarna rena rama semestern

Den senaste säsongen av TV4s Grillmästarna pågår för fullt. Årets grillmästare vinner 100 000 kronor men vägen, den kan vara en belöning i sig. – Jag skulle absolut göra det igen om jag fick chansen, säger deltagaren Jimmy Stening.

I årets säsong av Grillmästarna är det mesta sig likt. Programledarna Christian Hellberg och Karin Andersson leder åtta grillentusiaster genom tävlingen för att bli Årets grillmästare.
Jimmy Stening från Strängnäs är en av årets deltagare men även om han grillat i över 30 år var han tveksam till att anmäla sig.
– Mina barn har tjatat på mig att anmäla mig sen 2013 men jag har haft fullt upp med gården, berättar Jimmy som till vardags är lantbrukare, och tillägger:
– Jag svarade att om jag anmäler mig så kommer jag att komma med och det har jag inte tid till.
Att han ändrade sig berodde på en annan tävling. Hans yngsta dotter deltog i SM i ungt företagande och utsågs till bästa säljare av över 700 tävlande.
– Då sa hon till mig: pappa, du säger alltid att man kan göra det man vill så nu ska du söka till Grillmästarna, berättar han.
Jimmy gjorde som dottern ville och anmälde sig vilket ledde till att han blev en av de tävlande i Grillmästarsäsongen 2016. Det är definitivt inget han ångrar.
– Jag tyckte att det var jättekul. Tiden i Grillmästarna gjorde att jag fick träffa jättemycket nytt härligt folk. Bakom inspelningen är det ett crew på 65 pers och de var väldigt trevliga, säger han.
Som lantbrukare är Jimmy Stening van vid en ansträngande vardag och han såg programinspelningen som ett trevligt avbrott från denna.
– Innan vi började sa jag till min familj att det blir som en semester jämfört med att jobba dygnet runt på gården, säger han och tillägger nöjt:
– Det var precis vad det var.

Vill låta grillandet ta sin tid
Även om Jimmy Stening är säker på sin förmåga bakom grillen finns det förstås en viss skillnad mellan att grilla för familjen och delta i Grillmästarna.
– Vi hade en del fantastiska färska och välhängda råvaror som man kanske inte kommit i kontakt med tidigare. Då blir det ju en viss press att man inte vill förstöra det, konstaterar han.
I övrigt tyckte ha inte att skillnaden var så jättestor:
– Jag sa till några av de andra deltagarna att det är ju i stort sett samma sak som att grilla hemma, bortsett från tidspressen.
Att just tidspressen innebar en extra utmaning är kanske inte så konstigt med tanke på att Jimmy Stening tycker att det allra viktigaste inom grillandet är att låta det ta sin tid.
– Det absolut viktigaste när du grillar är att låta det ta sin tid. Ni har ju samlats för att umgås så gör det, säger han och tillägger:
– Men ta det lugnt med spriten medan du grillar.
Även om Jimmy Stening gärna grillar det mesta så är det vilt som lockar mest.
– Ska man gå in på detaljer så får det gärna vara sekreto eller en finfin rumpstek. När det gäller tillbehör så vill jag ha det rustikt. Grillade rotfrukter som morötter, kålrot eller potatis.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!