Foto: Maria Wall

Usch, va svårt det är att ta beslut

Enkla beslut är lätta att ta, det är värre med de svåra. Eller hur? Vad behöver man då för att göra informerade, kloka beslut? Jo, två saker; vi måste känna till värdet på nåt och de olika kostnaderna som tillkommer, oavsett om det är pengar, arbetsinsats, stök och bök eller nåt annat. Men vi börjar inte där... Häng med!

Jag skrev ett förslag till teve-format för typ tio år sen, apropå temat ”värde” som jag även uppehöll mig kring för nån vecka sen. Teveserien, som givetvis inte blev av, skulle vara av typen resereportage och heta en stads eller ett besöksmåls namn och sen ”... är det värt det?”
Exempel: ”Barcelona ... är det värt det?”.
Idén till programmet var ganska enkel och hade en släng av Sverker Olofsson över sig, dock med den skillnaden att det här även skulle vara underhållande, i betydelsen roligt.
Istället för att bara skicka ut folk som älskar att resa, på gratisresor, till olika semesterdestinationer – av dessa reportrar ofta refererade till som ”paradis” – med ett på förhand tämligen givet resultat skulle SVT kontraktera en människa som inte alls trivs på resande fot, som sidekick till den lättroade resejournalist vi känner till.
Någon, gärna en sträv norrlänning, skulle hålla koll även på debet-sidan av resandet – allt som faktiskt är jobbigt och krångligt och alldeles fruktansvärt.
Dessa minusposter skulle vägas, tillsammans med till exempel resans miljöpåverkan, mot de positiva upplevelserna på resmålet och ett resultat skulle kokas fram på slutet av programmet – helt enkelt om det var värt det, eller inte.
Man skulle låta svenska fölket berätta vilka resmål som de ville ha utvärderade – allt för att de skulle kunna ta bättre beslut – och för att vi inte ska irra runt på vinst och förlust enbart för att Ryan Air flyger oss alldeles för billigt och för att vi råkar ha en slant över.
En konsumentjournalistik värd namnet.
Som 99,99 procent av alla idéer fastnade även den här i hanteringen, på vägen till förverkligande, och istället kom BBC med sin ”An idiot abroad”, på svenska ”En idiot på resa”.
Det här minskade dock inte mitt formats chanser att bli verklighet, som man kanske kunde tro, tvärtom faktiskt. Väldigt få tevekanaler vill göra teve av någonting som inte redan varit teve, beslutet blir lättare för dem om ett format redan varit framgångsrikt nånstans.
Den här oförmågan att ta beslut, och stå för dem, är en farsot som verkar svår att bota.
Folk säger att de saknat både tid och resurser, vanligtvis är det pengar det refereras till, och att det skulle vara huvudanledningen till varför någonting inte blivit gjort.
Men är det inte rimligare att tro att den verkliga orsaken är dåligt självförtroende i slutet av beslutsprocessen? Detta, och det här har jag föreslagit tidigare, kan mycket väl bero på en understimulans och underkonsumtion av kultur.
Kultur är helt enkelt ett utmärkt verktyg för att öva sig på att analysera en upplevelse eller ett koncept (eller en låt eller bok), sätta den i ett sammanhang och – ofrånkomligen – värdera den genom att jämföra den med allt annat man sett och känt.
Har man lite att jämföra med blir det då, av helt naturliga orsaker, också svårt att göra det. Detta leder enligt ”better-safe-than-sorry-logiken till att nåt skickas nåt ut på remiss eller läggs i mental träda.
Svåra beslut blir svåra när vi inser att det kommer att medföra både ansvar och arbete/strul – nåt vi helst vill undvika. Nåt annat vi också vill undvika är misstag, men såna är ofrånkomliga när man ska GÖRA någonting. Det är en del av spelet – men det får många att bli lite mindre sugna på att spela.
Tyvärr missar man då glädjen och bekräftelsen av att ha genomfört något, ett lyckorus som kommer även av små projekt.
Så glöm inte: Det det är bra mycket bättre att ha genomfört nåt litet än att inte genomföra nåt stort.

Benny: På sommaren smälter ju hav och älvar fram. Tidigare sa man att ”sjön suger” – och idag skulle det uttrycket förresten ha en helt annan betydelse:) – men, vad har du för erfarenheter av båtar och skärgårdsliv och segling?
NIXCKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!