Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Fredrik slår ett slag för golfen

Denna vecka hälsar Bil & Bostad på före detta proffsgolfaren Fredrik Larsson som sedan 2009 är klubbchef på Umeå Sörfors Golfklubb.

Hejsan Fredrik! Hur tycker du säsongen har varit än så länge?
– Vi har kommit igång bra. Premiärtävlingen var fullbokad och det är många som har anmält sig till våra kurser. Det var en tuff vinter men banan har klarat sig bra och är i riktigt gott skick.
Har ni några nyheter i år?
– Det är små förbättringar hela tiden. Vi har bland annat tagit bort en del träd och öppnat upp ytor. Vi har också en ny restaurang med fullständiga rättigheter och ett nytt konferensrum vi kan hyra ut för upp till 20 personer.
Vad gör en klubbchef egentligen?
– Koordinerar all verksamhet. Vi har tre året runt-anställda, sex till åtta säsongsanställda och en väldigt stor ideell organisation – och jag som sitter i centrum. Jag gör allt möjligt, allt från att byta lampor till golfträning och administration.
Golfintresset bland allmänheten har haft både upp- och nedgångar. Hur ser det ut idag?
– Från mitten av 80-talet till mitten av 00-talet var det en väldig tillväxt med 25 000 nya golfspelare per år i hela Sverige, sedan vände det 2004 och minskade med 10 000 per år. Nu tycker jag det har vänt och vi får fler och fler medlemmar. Det är också många återvändare som inte spelat på kanske tio år som nu vill börja igen.
Hur är konkurrensen mellan golfklubbarna i Umeå?
– Brorsan är klubbchef i Norrmjöle så där funkar det bra. (Skratt.) Konkurrens vet jag inte... Jag brukar säga att den största konkurrensen är när någon bygger ut sommarstugan, då ser vi inte den personen på hela sommaren. Tänk att Umeå har tre fina golfklubbar, alla med olika karaktär, bara 15-20 minuter från centrum, det är unikt i Norrland. Om det är fullt på en bana så är det ledigt på någon annan.
Vad utmärker Sörfors GK och er bana?
– Framför allt riktigt bra fairways, och nu börjar även greenerna vara bra. Vi har jobbat mycket med banorna och miljön. Det är en känd arkitekt som ritat banan och Golf Digest har rankat den som den fjärde bästa banan i Norr- och Västerbotten. Många tycker det är familjärt och trivsamt.
Under 90-talet tävlade du och det gick rätt så bra. Saknar du de dagarna?
– Ja, mellan varven. Det är tävlingsmänniskan som vaknar ibland. Turnerandet och den positiva nervositeten inför en tävling kan jag sakna ibland.
Är du en sån som kan tappa humöret när det går dåligt under en runda? Har du något tips på hur man ska tänka?
– Nja, jag kan bli förbannad men det går snabbt över. Jag har en hemmasnickrad metafor jag brukar använda. Tänk dig Sverkers soptunna, och så plockar du fram det dåliga ur kroppen och slänger det. Behåll det inte inom dig. Att vara förbannad när man slår ut kan funka men inte när man puttar.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!