Foto: Maria Wall

Allt handlar inte om pengar

Anledningen till att jag frågade Nicklas om han hade varit på auktioner eller loppis och fyndat är naturligtvis att jag tycker att den marknaden är intressant.

Nu är det ju som vanligt med Nicklas Berglund att han svamlar lite grann kring ämnet men kan som inte redovisa några särskilda ”objekt” utan skruvar bollen tillbaka och säger; men du då! Ja det är väl därför vi kallar denna snart tioåriga följetong för ”krönikeduell” och nu blev det jag som vart svaret skyldig. Problemet är att jag ytterst sällan gör lyckade köp och lyckade försäljningar vet jag inte heller om jag varit med om. Men okej. Jag gör väl ett försök och tänker och skriver och ser vart jag hamnar.

She loves you yeah, yeah!
En av de första singelskivor jag köpte i början av 60-talet var The Beatles She Loves You. Naturligtvis fanns den jämt på skivtallriken och jag spelade låten flera gånger om dan. På omslaget fanns alla beatlarna och precis som alla andra skrev jag dit deras namn med tusch: John, Paul, George och Ringo. De ska alltid räknas upp i den ordningen!
Många år senare, i slutet av 80-talet, jobbar jag som frilansskribent åt tidningen Z och ska bevaka en vårauktion på Bukowskis i Stockholm. Jag noterade att där fanns både Benny Andersson och Magnus Uggla som spanade in konsten. Där fanns Isak Grünevald, Dardel, Sigrid Hjertén och annat dyrt men även mindre objekt där även jag kunde vara med i budgivningen: Singeln ”She Loves You” med The Beatles som beatlarna själva signerat med tuschpenna: John, Paul, George, Ringo. I den ordningen!
På den tiden var arvodet högt för oss som skrev och jag kunde nog haft råd att köpa den där singeln men jag missade utropet som slutade på 6000 kronor. Det var i och för sig hela arvodet jag skulle få för min artikel, men jag kan ångra detta än. Vad skulle den där singeln vara värd idag? Det tiodubbla, minst. Ja det räcker nog inte med det heller.

ABU-Killer. Originalwobbler.
Ni som läser mina krönikor vet att jag gillar att fiska. Det har nog mest handlat om fiske efter kusten efter gädda och abborre. Jag har fiskat med skeddrag, spinnare av alla de sorter och var en av de första som köpte wobblern ABU-Hi-Lo med ställbar sked hos en Sigvard, järnhandlarn i Hörnefors. Helsefyr vad jag fick gädda på den! Ja ända tills min kusin Sören Essebo från Sölvesborg kom till sommarstugan vi hade på Rönnskär med en helt ny wobbler från ABU-Svängsta som hette Abu Killer. Den var långsmal som en strömming och liknade Rapalan men betydligt tyngre. Bättre kastlängder, bättre vickande gång i vattnet. Oslagbart bättre än Hi-Lo:n och robust på alla sätt och vis.
ABU-Killern finns inte i den versionen längre. Den vore perfekt för fiske i älven efter lax och öring och jag är mästare på att fiska med just den wobblern. Är det någonting jag spanar efter på loppis är det just sådana. Jag borde ha köpt massor av sådana wobblers på den tiden de tillverkades. Är det någon i läsekretsen som har?

Hus på Norrbyskär
Ja, jag har såklart skrivit om det tidigare. Hösten 1971 och jag for med båten till Norrbyskär med en kompis. Vi skulle båda börja plugga i Umeå men jag ville visa henne skäret och alla tomma hus som fanns där. Där träffade jag en ”skärare” som ville sälja villan sin för 7000 kronor. Ja nu hade jag förstås inga såna pengar och det vi tänkte på min kompis och jag var snarare hur vi skulle hitta en bostad i Umeå. Naturligtvis kan det där plåga mig än idag. Säkert finns det fler i läsekretsen som fått liknande erbjudanden om billiga hus på Norrbyskär. Det fanns gott om dem ett tag. Och jag vet att många akademiker köpte, även senare. ”Vi betalade bara 140000.” Ja ja, brukar jag muttra då. Det hade ni väl råd med. Dessutom har ni en bra statlig pension. Fucking akademiker!
Ja, jag kunde själv ha varit en sådan. Men jag avbröt mina studier för annat.

Mitt yrkesval? Nej!
När jag ju kommer till slutet av denna krönika inser jag att jag kan ju inte sitta och ångra mig med allt. Jag har räknat upp några missar jag gjort, tillfällen jag haft som kanske hade gjort mig lite rikare. Men pengar är inte allt. Jag har aldrig blivit förmögen på att skriva alla dessa krogshower eller revyer jag gjort, men jag har haft roligt hela den tiden. Att vara krönikör i Bil & Bostad är inget som gör mig till författare eller nåt man får stipendier av Svenska Akademien för, men man kan ju alltid hoppas. Jag såg just att ägarna till tidningen – mäklarna och bilhandlarna – har skrivit på för nytt kontrakt med VK Media om ännu ett års utgivning. Vill de ha kvar mig som krönikör under 2017 så gärna för mig. Jag harvar på och skriver. Så länge lusten finns. God Morgon!

Ja du Nicklas. I min krönika får du några exempel på mindre lyckade beslut jag har tagit genom åren, men uppgiften till dig blir: Hur tar den moderna människan rätt beslut idag? Jag utgår att du är modernare än jag eftersom du är den yngre av oss.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!