Foto: Nikdesign

Umeåprofilen: Kari – en kreativ kraft

Umeåbon Kari Berg har många järn i elden. Förutom att vara modell och musiker är hon också projektledare för Rätten Till Sin Identitet, RTSI, som arbetar med att belysa diskriminering mot subkulturer, där hon bland annat varit redaktör för boken ”Våra berättelser”. Hon är även aktiv som skådespelare och har en roll i den kommande uppföljaren till den finska kultfilmen Iron Sky.

Hejsan Kari! Kan du berätta lite om RTSI, Rätten Till Sin Identitet, där du är projektledare?
– Arvsfondsprojektet ”Rätten Till Sin Identitet” är Sveriges första projekt som jobbar för att motverka diskriminering av alternativa subkulturer. Vi har i projektet främst fokuserat på goth, synth och närliggande genrer men vi är öppna för alla som känner att de har en stil som bryter mot normen. Vi har ett 60-tal unga alternativare som är deltagare i projektet som tillsammans jobbar mot det målet. Vi är strax inne på det tredje och sista året av projektet och vi har redan släppt boken ”Våra berättelser” som är fylld av deltagarnas egna berättelser, dikter, reflektioner, bilder, konst och foton på ämnet och som finns att ladda ner gratis på RTSI:s hemsida. Vi håller just nu på med att lansera vår Kampanj ”Till alla er...” där vi släpper musikvideor från kända och okända band i de olika genrerna som lyfter frågan som projektet jobbar med.
Hur skulle du säga att Umeå är som stad för subkulturer?
– Jag har uppfattat att det har funnits en ganska stark scen för alternativkultur i staden ända sen 90-talet och än idag finns en hel del som händer inom alternativgenrer. Exempelvis finns festivalen Uma Obscura som går av stapeln under hösten, en trevlig mötesplats. Jag tycker däremot att det finns mycket att önska gällande stöden för alternativkulturen och nya kulturformer från kommun, region och stat. Man möts ofta av fördomsfulla synsätt och en attityd att det inte är ”riktig” kultur och en kultursyn som är föråldrad. Det är en av sakerna vi i RTSI hoppas kunna förändra med tiden och som vi jobbar hårt med. Jag ser att det finns ett hopp att Umeå kommer vilja vara en kommun som uppmuntrar och är stolta över alla de kreativa och framgångsrika alternativa människorna och initiativen som kommer upp och att man vill visa det i handling också, inte bara i ord.
Varifrån kommer ditt engagemang i ämnet?
– Under högstadiet då min alternativa stil tydligare började ta form så började jag få utstå mycket hat från andra människor. Det var allt från utfrysning, mobbning och förtal till vandalisering av mina saker. När jag tänkte tillbaka på hur jag och mina vänner kände om det här och vad vi fick utstå så ville jag göra skillnad. Det tog ett tag att komma till målet men nu har vi äntligen skapat ett projekt som tar itu med ämnet om hur alternativa subkulturer får utstå ett utanförskap i samhället. Det var även viktigt för mig att projektet RTSI skulle bli en plattform där unga personer som precis börjat hitta sig själv och sin stil kunde hitta likasinnade. Detta så de kunde få nya vänner, stöd och feedback men även för att själva vara med och skapa en förändring i samhället.
Du har en roll i den finska storfilmen Iron Sky: The Coming Race som har premiär nästa år. Hur fick du den rollen?
– Jag fick frågan av regissören. Jag hade tidigare med vårt band Chaos All Stars gjort låten ”The Iron Sky” till en episod av första filmens ”Director’s Diary”. När uppföljaren sedan var på gång så fick jag en liten roll i filmen där jag porträtterar ”Lena”. Jag har några repliker men kan tyvärr inte gå in på vad scenen innehåller. Själva inspelningen var fantastiskt rolig och jag fick flera nya vänner och bekanta. Jag var oerhört imponerad över hur duktiga alla som var involverade är och jag ser verkligen fram emot att se slutresultatet!
Du är musiker, sångare och modell också. Vad händer på de fronterna?
– Jag är just nu aktuell med låten och videon ”It’s Just Words” som är ett samarbete mellan mig och det belgiska bandet Psy’Aviah för projektet RTSI. Låten handlar om utanförskap och mobbning samt hur det känns att utstå skitsnack och baktalande. Jag jobbar även på mitt soloprojekt men också några andra roliga idéer. Jag kommer dessutom i sommar spela in några musikvideor för olika projekt jag jobbar på, och jag planerar att några videos ska släppas under nästa år. Just nu är jag också aktuell som omslagsmodell till boken ”Fjärilarnas stad” av Ingrid Remvall där jag porträtterar huvudkaraktären Vega som jag tillsammans med författaren också fick sätta min personliga ”touch” på, vilket jag tycker var fantastiskt roligt. Förutom detta så har jag fotats för några olika tidningar och designers vilket troligen släpps inom en snar framtid.
Till sist: vad ser du fram emot i sommar?
– Värmen och fiske i Jämtland!
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!