Foto: Peter Öberg

Stabilt hantverk i ständig förändring

Marknaden för byggnadssten är en långlivad bransch. Natursten har länge varit vanlig i broar, husfasader och golv, men förekommer allt oftare i omsorgsfulla inredningsdetaljer. Utomhus såväl som inomhus gör den sig som hemma.

Sten som bryts ur berggrunden har använts i årtusenden. Råmaterialet utvinns vanligtvis i dagbrott. Det skivas och ytbehandlas utifrån användningsområde, genom mattslipning, sandblästring, bränning eller polering. Olika skärningsriktningar och behandlingsmetoder kan i sin tur ge olika egenskaper och utseenden. Trappor och broar och murar och gatubeläggningar. Natursten har visat sig ha många kvalitéer genom åren, men branschens förmågor är inte huggna i sten.
På Löbe Granit i Holmsund har man verkat i över sextio år på marknaden. Deras affärsidé har varit att skapa utformade minnesstenar, ur nordisk natursten, genom tradition, hantverkskunnande och omsorg. Verksamheten har stått sig genom tre generationer, men för ett par år sedan beslutade man sig för att expandera den.
– Vi märkte att det var många som kom in här och frågade efter inredningstips, så vi beslutade oss för att öppna en egen inspirationsbutik med inriktning på just inredning. Vi började i liten skala med egna produkter, som syrran designade. Allt från soffbord till bänkskivor. Sedan har det växt efter det, berättar Per Lönnberg.
– I dag är det jag och min syster som har verksamheten, fortsätter han, men den sträcker sig hela vägen tillbaka till farfars far, som var brobyggare. Vi är fjärde generationens stenhuggare.
Marknaden för natursten har genomgått en rad förändringar genom åren, hur har utvecklingen sett ut i modern tid?
– De förändringar som har skett har kommit på inredningssidan, där är sten väldigt inne just nu. Det är skett en jätteökning bara under de sex-sju senaste åren, då det kommit mycket nya produkter. Silestone är ett exempel, som består av 95 procent kvarts och fem procent bindningsmedel. Det ser ut som marmor, men tål mer. Kanske inte lika mycket värme som granit däremot.
Vilka är de tydligaste trenderna i branschen just nu?
– Jag skulle säga att marmor är den tydligaste trenden. Vit marmor är helt klart överlägset mest populär, även om grön har börjat komma in på senare år. Tidigare har man sökt mycket ljusa färger till köket framförallt, men där har även svart börjat vara efterfrågat. Kalksten är annars något som jag tror kommer att bli stort framöver, samtidigt som det dyker upp mycket nytt på Silestone- sidan, där man redan nu kan se att intresset har gått från vitt till grått på färgskalan.
Olika stensorter har ju annars olika egenskaper, hur stor är den variationen?
– De kan skilja sig ganska mycket, beroende på var de kommer från och hur täta de är i strukturen. Men granit tål allt, kan man säga. Sedan har man marmor, som är grymt snygg, men inte tål lika mycket. På marmorbord som är polerade skulle jag rekommendera att man alltid har underlägg under glasen, för att behålla det snyggt och oskadat. Polerad sten är snygg som inredning, men inte alltid så praktisk.
Vad skulle du säga är den största fördelen med natursten i inredningssyfte?
– Hållbarheten är nog den största fördelen. Det är ett fantastiskt material, som verkligen kan se levande ut. Och den kommer att se likadan ut i alla år, utan att behöva någon större behandling. Långsiktigt är det en investering, menar Per Lönnberg.
– Visst kan det förekomma slitage, fortsätter han, om man exempelvis går på stenarna varje dag. Men graniten håller för alltid. Om man har den utomhus räcker det att man tar fram högtryckstvätten för att skölja av den. Bänkskivor som är av polerad granit kan man med enkelhet behandla med såpa för att den ska behålla sin glans.
Natursten har som sagt många olika kvalitéer, men finns det några användningsområden som fortfarande är outnyttjade, som du ser det?
– Nästa steg är att använda mer sten i fasader. Där har man tagit fram något som kallas dekton, som till och med tål mer värme än graniten. Den kan användas var som helst och kan ses som nästa led i utvecklingen. Det har även kommit nya eko-serier av sten, som man kan återanvända. Det kommer nog att hända mycket spännande på den fronten framöver.
Hur ser du då på branschens framtid?
– Allt går i trender, men det känns som att marknaden för sten kommer att växa. Jag ser en ökande trend att man blandar trä och sten i inredningen. Men jag har svårt att se att man någonsin skulle sluta använda sig av sten när man bygger, avslutar Per Lönnberg, på Löbe Granit i Holmsund.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!