Solgläntor och stadsminnen

Sorry Nicklas! Jag kan inte så mycket om husen i stan men det finns ju stadsguider som inte gör annat än går omkring med grupper och pekar på hus: ”Här bodde inte Lars Widding”, typ. Låt mig i stället skriva om några platser jag gillar och ge lite bakgrund till dessa.

Vänortsparken!
Jag satte mig där på en parkbänk i tisdags i förra veckan. Solen strilade mellan trädens lövverk, ormbunkarna rätade upp sig vid den porlande bäcken. En märklig liten oas bara hundra meter från bygglarmet. Lite bortglömd kan jag tycka, parken är värd fler offentliga evenemang. Men parken har inte alltid sett ut som den gör.
I början av 1900-talet var här en grusplan där de första fotbollsmatcherna spelades i stan. Jag minns det för jag har sett bilder på det. Gubbar med kortbyxor och tröjor med nummer som jagar läderboll med snörning.
Jag jobbade en tid på Västerbottens museum i mitten av 70-talet intill Sune Jonsson i fotolabbet. Där fanns ett arkivskåp med glasnegativ med bilder från förr i världen. Jag letade efter sportbilder och gjorde en minnesutställning åt Västerbottens Idrottsförening. Platsen där Vänortsparken är var också förr en plats där borgerligheten hade marknad och fest för att samla pengar till Barnens dag.

Årstidernas park!
Parken som nyss anlagts nedom Kafé Station och Kyrkbron heter Årstidernas park. Det tog några år att få till den men den var värd att vänta på. Stenarna som blev över när Väven byggdes blev inte bara en mur som värms av solen, några stenar har även lagts vid älvkanten i etage. Tripp, trapp, trull. Plask och plurr!
Uppe vid Strandvägen finns ett snett och vint rött trähus där det står Varmbadhus. I modern tid, under 90-talet, satt bland annat Leena Hortell här med sin reklamfirma Ord & Co. Här fanns även snillena i Daydream som gjorde datorspel. Men det har faktiskt också varit ett vambadhus förr i världen.
Långt innan det byggdes badhus i stan fanns här en anläggning för simning i älven. Återigen bilder jag sett på gamla negativ från Västerbottens museum. Bryggor ut i älven och med uppmätt bassäng med nät på sidorna. Herrar och damer i simdräkt som tävlade. Uppströms och nedströms.

Rådhusparken!
Ja som alla vet byggs ju Rådhusparken om från traditionell stadspark till nåt ... arkitektoniskt? Jag vet inte vilket ord som passar bäst när snart hela stan har konstruerats på ett platt ritbord. Nåja, det blev ju fint kring Väven och parkdelen som är där så vi ska väl inte gnälla för mycket innan det blir färdigt.
En bra sak i byggdammet är ändå att nu är trottoaren framkomlig vid Filmstaden och upp till Storgatan. Pedagogiskt bra, för nu kan man se hur nya Rådhusparken växer fram i detalj. Ja titta här drar de elkablar till belysning som grävs ner. Kan ju bli bra det till vintern när parken är klar?

Renmarkstorget!
Prata med gamla umebor om Renmarkstorget och de sätter genast igång med att snacka om Gröna kiosken, Bigges korvmoj, bensinmacken intill biografen Odéon och raggarrundan som gick här. Eftersom jag kom till stan 1970 ungefär brukar jag fylla i med andra kända skyltar i Centrumhuset. Ivar Erikssons herrmode. Apoteket Renen. Ringbaren. De som kom på 80-talet säger Kajsa Warg. Hennes & Mauritz. Det är rätt det med.
Låt oss begrunda platsen som Renmarkstorget ligger på. Kan berätta att under torget rinner Renmarksbäcken i en kulvert. Den går ut i älven och där kan man meta id. Jag känner några buspojkar som metade upp en sådan och släppte den i fontänen vid Bishops uteservering. Det var också i denna fontän som många badade när vi vann brons i fotbolls-VM ni minns, när vi grävde guld i USA. Kanske det blir dags att bada i den igen nu när vi spelar i fotbolls-EM i Frankrike? Och ja: Det är umeåkonstnären Stig Lindberg som har gjort den. Han med kaffekopparna som ni söker efter varje gång ni är på loppis.

Ja du Nicklas. Det är sommar och till den hör auktioner. Har du varit på någon sommarauktion någon gång och fyndat? Berätta!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!