Foto: Maria Wall

Lyckan kommer lyckan går

Jag vet inte riktigt hur Nicklas tänker den här gången. Att det är vinsterna och inte förlusterna som driver folk till ruinens brant? Ja nog har vi hört om lottovinnare som kasserat hem högsta vinsten och bränt alla stålar tills de på mycket kort tid hamnat på fattighuset. Eller syskon som vunnit på Bingolotto och därefter blivit osams för hur de skulle dela på den där vinsten.

Såna där historier känns bekanta och de tillhör på något vis hela dramaturgin kring dessa spel. Och vi som sitter med våra nitlotter tittar på och kan med gott samvete utbrista: ”Ja där ser du hur det kan gå. Lika bra man aldrig vann!”

Tryggheten att ha ett jobb
Jag är då sprungen ur arbetarklassen från Hörnefors och har själv jobbat treskift med att dra timmer ur viken till en ersättning av 13 kronor och 70 öre i timmen. Låt gå att detta var i slutet av 70-talet, lönerna för fabriksarbetare i pappersindustrin var sådana då. Gick vi ut en påsk eller annan helg kunde vi få dubbel lön. Jobbar man i processindustrin ska maskinerna vara igång dygnet runt! Vi som jobbade på fabriken fick för det mesta hur dåligt det gick för bolaget och det fick vi oftast höra när det blev dags för löneförhandlingar. Vårt mål var i dessa att komma upp till ungefär samma lön som Metall förhandlat sig till för de som jobbade på Volvo Umeverken. De låg någonstans kring 20 kronor i timmen. Det vore ju drömmen att kunna tjäna lika mycket!
Ungefär så resonerade vi när vi satt och fyllde i veckans tipssystem i personalrummen kring bord med perstorpsskivor.
Så här efteråt kan jag tänka att vi ändå hade ett ganska bra liv på den tiden. När jag tänker på alla de arbetare i Lycksele och Malå som tillverkat åt Ikea men nu blir friställda. Det är aldrig roligt att bli arbetslös. Jag hoppas att det ordnar sig för dem på nåt vis.

Kärlek? Arbete? Träning? Politik?
Jag sätter in några kodord som Nicklas skrev i mellanrubriken. Vad ska man satsa på här i livet? Ja kärlek är kanske aldrig fel men det nog lite svårt att leva på kärlek allena, om man inte vill jobba som prostituerad förstås. Eller skaffar sig en ”sugardaddy” eller för all del en ”sugamummy” som kan försörja en. Arbete? Ja Sverige spås få en tillväxt på fyra procent under året, men frågan är om det ger fler jobb. Träning? Ja Zlatan har inte byggt sin framgång på talang om man säger. Nog har han tränat så det räcker och blir över. Politik? Jo nog vet jag hur de sliter de flesta av dem med sina uppdrag utan större ersättning, men blir du riksdagsman! Ja då har du garanterat en bra försörjning för en lång tid framåt. Du får en bra lön och frikort på flyget och känner du för att bli politisk ”vilde” kan du alltid plocka ut din lön under hela valperioden och därefter riksdagspension. Däremot blir du hatad av allmänheten som tycker att du beter dig oanständigt.

Lyckan kommer lyckan går
Jag är jätteglad över att få ha ett jobb som krönikör i Bil & Bostad och slipper ha det lika illa som Marcus Birro. Han har haft ont om jobb förstår jag när han erbjuder sina tjänster till Sverigedemokraterna med att skriva krönikor i deras publikation Samtiden. För det ville han ha 37 000 i månaden på faktura, men det blev inget. Expressen avslöjade affären så nu är han stekt och rökt som krönikör för all framtid? Eller så kanske han kan höra med Jehovas vittnen om han inte kan få bli krönikör i deras tidning Vakna!
Mitt bästa tips för att må bra är väl att rätta mun efter matsäcken. Gör en budget och betala alla räkningar i tid. Köp en trisslott någon gång, spela på oddset eller tipset men aldrig för stora pengar. Eller på travet som jag gör ibland. För några veckor sedan hade jag den stora lyckan att vinna några tusen på travet. Det räckte till fiskegrejer, nya skor och blommor till balkongen. Och så kunde jag äntligen bjussa grabbarna på gubbhyllan på Bishops på varsin butting när det var after work. Det uppskattades!

Ja du Nicklas. Umeås centrum är en enda byggarbetsplats igen och aldrig blir de klara. Jag säger som Sverker Olofsson: ”Är det verkligen så det ska va? Eller känner vi oss inte blåst, lurad och bedragen!”
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!