Foto: Örjan Westberg

Tävla och vinn med din pärla

Bil & Bostad anordnar en biltävling och en jury kommer att utse ”Västerbottens läckraste åk”.

Under de kommande veckorna kommer Bil & Bostad att publicera ett urval av Västerbottens häftigaste bilar för att slutligen kora ”Västerbottens läckraste åk”. Vi behöver din hjälp att hitta dem. Mejla eller posta in dina bilder så har du chansen att vinna både trisslotter och ära. Se faktaruta för mer info. De tre jurymedlemmarna som ska utse en vinnare är Mats Alfredsson, Jan Andersson på Bilbolaget och Bo Nordström som är ordförande i Umeå Veteranbilssällskap. Denna vecka börjar vi med en presentation av Mats...

Att Mats Alfredsson ska ingå i Pärlan-juryn känns självklart. Han är på många sätt och vis spindeln i nätet bland norra Sveriges bilentusiaster. Här visar han upp sin egen pärla – en Camaro IROC-Z från 1989.
På tävlingar och veteranbilsmässor är det många som känner igen Mats Alfredsson. Han är killen som går runt med kamera och fotograferar de häftigaste bilarna.
Mats är medlem i en rad olika bilföreningar och organisationer. Datakunnig som han är har han hjälpt till att bygga upp många motorhemsidor. Dessutom producerar han bilreportage för tidskrifter som Wheels, Camaro Magazinet, Bilsport och Street & Strip. Utöver det arbetar han som verkstadsmekaniker på Volvo Lastvagnar. Och som om inte det vore nog - han bygger även modellbilar och är inblandad i dragracingtävlingar.
Har du alltid varit såhär motorintresserad?
– Nej, i ungdomen var jag inte alls särskilt intresserad av bilar. Då var det mest sport som gällde. När jag blev arton övertalade farsan mig att körkortet kunde vara bra att ha. Han betalade bilskolan åt mig, och efter ett tag kom jag på att det här var riktigt kul.
Vad var det som var kul?
– Att köra så klart, men också att bygga om bilarna. Det tog inte lång tid innan jag började meka med dem. Jag har alltid varit både tekniskt och lite konstnärligt lagd. Genom att bygga om bilarna har jag kunnat förena flera intressen.
Själv äger Mats två bilar. Dels en Volvo 940. Dels – och framför allt – en Chevrolet Camaro IROC-Z från 1989. Medan Volvon är bruksbilen är den senare hans ögonsten. Det var år 2001 som Mats upptäckte en annons i lokaltidningen: en tredje generationens Camaro IROC-Z som enbart hade gått 4000 mil. Bilen var snygg och vit och i mycket fint skick. Det blev en snabb affär och inget som Mats någonsin har ångrat. Han har byggt om sin Camaro väldigt mycket genom åren, både större ingrepp och små detaljer som är svåra för ett otränat öga att se. Bland mycket annat har han satt på nya fälgar och en ny huv, tonat rutorna och sänkt karossen, bytt ut ratt och blinkers samt byggt in en dold stereoanläggning.

Umeå-Härnösand längsta sträckan
Mats Alfredsson har inte kört omkring med sin Camaro särskilt mycket – mest till lokala utställningar och på cruisingstråket genom centrala Umeå. Den längsta sträcka bilen kört är Umeå-Härnösand tur och retur. I dag är den uppe i måttliga 6300 mil. Inte så konstigt – den är ju främst en högtidsbil.
Mats berättar kunnigt och passionerat om sin Camaro IROC-Z. Han visar upp detaljer och finesser hos motor, filter och bromsbelägg. Det är svårt att hänga med ibland.
Alla dessa detaljer, Mats, är inte det ganska nördigt?
– Jo, kanske det, hehe. Men det är kul att visa upp för kompisarna och göra dem lite avundsjuka. Inom bilvärlden finns det otroligt många koder att lära sig, man lär sig fler ju längre man håller på.
Camaron i all ära, men vilken är din absoluta drömbil?
– En röd Cheva från 1957. Orörd. Jag hade en poster på en sådan när jag var grabb.
Att vara med i Pärlan-juryn tycker Mats Alfredsson ska bli kul.
– Jag har stort kontaktnät och kommer nog att känna igen rätt många av de bilar som folk skickar in, he he.
ÖRJAN WESTBERG

SÅ TÄVLAR DU
Var med i tävlingen om Västerbottens pärla! Bil och Bostads enhälliga jury utser länets läckraste åk. Det kan vara allt från en veteranbil till en fabriksny sportbil. Skicka in en bild på din kandidat – din egen bil eller kanske grannens! Berätta också lite om bilen: årsmodell, miltal och annan fakta. Lägg gärna till någon personlig historia. Du kan endera mejla till bild och info om din bil till
bilobostad@vk.se eller skicka ett brev till oss, märk i så fall brevet tydligt med ”Pärlan”:

”Pärlan”
Bil & Bostad c/o VK
90710 Umeå

Samtliga publicerade bidrag belönas med 1 trisslott. Vinnaren av tävlingen vinner dessutom 10 trisslotter, men självfallet är det heder och ära som är den största vinsten. Senast 6 juni vill vi ha ditt bidrag.

Fler Artiklar
Klicka och läs!