Foto: Maria Wall

Belgiens sak är vår i sommar

Bennys spelmissbruk, som vanligtvis begränsar sig till hästar, spiller i den här veckans fråga över till vanliga sporter. Spel och dobbel handlar om sannolikhetslära – om hur troligt det är att en viss händelse ska inträffa, om spelbolagens förmåga att sätta rätt odds och slutligen spelarnas förmåga att hålla känslorna borta från ekvationen.

De framgångsrika spelarna är de som dammsuger utbudet efter anomalier, efter odds som sticker ut på olika sätt. Dessa avvikelser kallas för ”bra spel”.
Är då Sveriges fotbollslandslag ett bra spel i sommarens mästerskap?
De flesta skulle säga nej, eftersom vårt stolta landslag knappt får ihop fullt lag, och därför föräras Sverige med ett odds på 101 gånger pengarna.
Före Leicester vann Premier League skulle jag ha sagt att det vore meningslöst att betta på blågult. Leicester, en av idrottsvärldens största sensationer genom tiderna, gav uppemot 5000 gånger pengarna till dem som spelade på dem före säsongen startade. Här blir det lätt att börja tänka på Tage Danielssons Tjernobyl-monolog, om någonting som hänt som var så osannolikt att det mest sannolika trots allt är att det inte hänt. (Vilket väl borde betyda att Tottenham vann ändå.)
Nåväl; vad vet vi då så här långt? Jo, att Sverige är ganska uddlösa, men att det fortfarande är cirka femtio gånger troligare att Zlatan & Co vinner jämfört med Leicester, som ju trots allt vann (kanske). Blir det därmed näst intill sannolikt att Sverige går hela vägen? Lockande blir det i alla fall att spela på dem.
Men! Då spelar man med hjärtat och det ska man aldrig göra. Spel är precis som med äktenskap – man ska låta hjärna och mage ha mer att säga till om än hjärtat.
Vad finns det då för andra lag och odds att lockas av?
Frankrike har lägst odds (4,30) följt av Tyskland (4,50), Spanien (7,00) England (10,00) och Belgien (12,00).
På andra sidan spektrat hittar vi högoddsare som Nordirland och Albanien som står i 501 gånger pengarna.
Här nånstans ska vi hitta det ”bästa spelet” – den diskrepans i oddsen som ger oss en oproportionerligt stor chans i förhållande till risken.
Jag skulle säga Belgien. Utan tvekan.
Utan att gå in på nördiga resonemang om vilket material Belgien förfogar över kan man enkelt konstatera att de har ett tiotal offensiva spelare som Hamrén skulle ge sin favorithalsduk för att få ha i sitt lag.
Den här avundsjukan gäller förresten i princip alla lag i EM.
Ett enkelt rättesnöre du kan använda är att om du inte vet vilken nationalitet en fotbollsstjärna har – så är han antagligen belgare. De är överallt.
Till och med ni som inte följer toppfotbollen i Europa lär känna igen en hel del av följande lirare: De Bruyne, Lukaku, Witsel, Fellaini, Dembéle, Chadli, Hazard, Benteke, Origi, Januzai, Mirallas, Alderweireld, Vertongen, Vermaelen... Det tar liksom aldrig slut och alla får inte ens plats i truppen.
Det har ju antagits i några år nu att Belgien ska börja dominera, men det har låtit vänta på sig – på landslagsnivå – och därför är oddset nu saftiga tolv gånger pengarna igen.
Här har vi vårt spel, Benny.
Med det sagt måste jag nog i ärlighetens namn erkänna att jag inte är den du ska lyssna till. Jag är faktiskt den du INTE ska lyssna till. Jag är medlem i en oerhört exklusiv klubb där alla medlemmarna är såna som aldrig vunnit på egen hand. Jag har aldrig lyckats sätta ens en trippel – vilket måste liknas vid en komisk förbannelse. Att jag, med en märklig precision som vida överskrider slumpen, alltid lyckas plocka ut förlorarna.
Å andra sidan kan det här vara anledningen till varför jag har ett så friskt förhållande till spel – eftersom jag aldrig vinner. Då är det svårt att bli spelgalen, nämligen.
Det kan faktiskt vara så som Svenska Spel hävdar: att det inte är förlusterna som driver folk till ruinens brant, utan vinsterna.
Det är en spännande tanke, faktiskt.
Undrar om den går att applicera på fler områden i livet?

Benny: går den tankevurpan att applicera på fler områden i livet? Kärlek? Arbete? Träning? Politik?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!