Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Christina vet allt om livets lotteri

Föreläsaren, författaren och fallskärmshopparentusiasten Christina Rickardsson är en av talarna på idé- och föreläsningseventet TEDxUmeå på Väven idag 11 maj, och i september släpps Christinas bok ”Sluta aldrig gå” om uppväxten under svåra förhållanden i Brasilien och hur hon som åttaåring kom till Sverige.

Hejsan Christina! Vad kommer du att prata om på TEDxUmeå?
– Jag kommer att prata om något som jag kallar ”the lottery of life”, om livets lotteri och om att det vi har är sällsynt, utan att vi för den skull ska ha dåligt samvete. Jag berättar lite om min historia och om hur situationen ser ut för många. Det blir ett väldigt personligt tal som står mig nära hjärtat. Jag fick ju två lotter, en i Brasilien och en när jag fick komma till Sverige och förverkliga mina drömmar.
Hur känns det att stå och prata om sig själv och rätt tunga ämnen?
– Det är både och. Det personliga tar på en men det vägs upp av det positiva. Men jag föreläser även om andra saker, jag gör många olika saker i mitt företag och det här är bara en av dem.
Du har tidigare arbetat som butikschef och marknadsförare. Hur kommer det sig att du startade eget?
– Jag har under många år känt att jag ville driva eget men inte vetat riktigt vad. När jag fick kontraktet med Bonniers och när situationen i världen är som den är var det som att bitarna föll på plats. Jag vill göra något som utvecklar mig och som ger andra något.
Du har föreläst tillsammans med Stefan Holm i föreställningen ”Två hopplösa fall”. Hur lärde ni känna varandra?
– Det var via friidrotten. Jag är gammal 400-meterslöpare och ordnade en gala här i Umeå där jag bjöd in Stefan. Det visade sig att vi båda har samma dåliga humor och vi lärde känna varandra. När jag började föreläsa, vilket Stefan också gör, tänkte vi ”varför inte göra något tillsammans?”. Det var svårare än vi trodde men det har gått bra och vi fortsätter till hösten med ”Två hopplösa fall” i södra Sverige.
Vem lyssnar du gärna själv på? Någon känd person eller någon helt annan?
– Mina närmaste vänner lyssnar jag gärna på och tar till mig det de säger. Nelson Mandela har gått bort, men Barack Obama skulle jag vilja träffa. Jag gillar hans presidentstil där han visar upp en mänsklig sida och inte bara en fasad, och att han vågar göra en ”mic drop”.
Du är en inbiten fallskärmshoppare... Har du hunnit hoppa något i år?
– Ja! Jag var och hoppade i april på min födelsedag här i Umeå, och i Kuba i vintras. För mig är det ett sätt att andas och hitta sig själv, och så är det roligt att hoppa med och lära känna så många härliga människor.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!