Foto: Maria Wall

Hur skulle vi klara oss utan forskningen?

Nicke undrar om jag känner till en facebookgrupp som älskar forskning och jag antar att han menar gruppen som heter ”I fucking love science”. Där publiceras lättsamma och spektakulära nyheter från forskningens värld. Ofta på ett kul sätt med humor och sensationella bilder som man kan göra nuförtiden med datorer.

Det finns säkert fler grupper som sprider fakta eller eller spektakulära lögner omkring sig när det gäller forskning eller fuffens, internet är ett hem för både doktorshattar och foliehattar, man kan inte lita på alla!

Mitt första mikroskop
Vad är en forskare egentligen? För min del går nog bilden av hur en forskare ser ut tillbaks till barndomen. En forskare var en person klädd i en vit rock som höll till i ett labb där det fanns gott om provrör, mikroskop och annat där man kunde göra experiment. Vi som var barn kunde beställa hem en låda med prylar från Hobby Magasinet som jag tror hette ”Den lille kemisten”. Där fanns en del rätt harmlösa experiment man kunde göra men ganska snart kom man på att om man blandar konstgödsel med socker så kunde man göra rätt häftiga bomber. Jag hade kompisar som höll på med det, och det var rena turen att de inte sprängde sig själva i luften – bomber av det slaget kunde lätt självantända.
Själv beställde jag ett mikroskop på postorder. I det kunde man se hur sockerkorn blev gnistrande kristaller, hårstrån var fnasiga och nötta, men det roligaste att titta på var gammalt unket blomvatten. Toffeldjur! Amöbor!
Innan man ens var tio år kände man sig som en fulländad forskare.

Jag lyssnar på radions P1
Radiokanalen som alltid är på hos mig är P1 där det pratas hela tiden. Jag gillar dokumentärer eller intervjuprogram som görs med intressanta personer som har någonting att berätta. Det finns en mängd radioprogram som levererar nya rön från forskningsfronten och det på ett lättsamt och populärvetenskapligt sätt. Här blandas fakta om pilgrodor i Amazonas djungler som levererar curare, odlingar med mandelträd i Kalifornien som slukar upp allt vatten ur jorden, totempålar som återbördas från dammiga museer till heliga indianska landområden. För mig är radion det universitet som gett mig mest folkbildning. Här får jag reda på allt från chinoafröets magiska egenskaper till Tjernobyls radioaktiva tickande och är det någonting som ”kommer i framtiden” är det definitivt nanoteknologin.
Här om veckan hörde jag ett inslag i programmet Klotet som berömde vårt eget Umeå Energi för att de hyrde ut plattor med solceller du kunde använda privat. Ja men det var väl en bra grej för Umeå som nu vill bli miljöhuvudstad?

Den bästa uppfinningen?
Visst kan man prata om hjulet och kilen och andra uppfinningar som gynnat mänskligheten men det är nog inom läkarvetenskapen vi finner de nya rön som gjort mest nytta. Penicillinet till exempel. Det har jag själv haft nytta av när jag drabbats av dubbla lunginflammationer. De forskare som kom på att magsår är ett resultat av bakterier är värda sitt nobelpris flera gånger om. Jag har aldrig besvärats av magkatarr eller magsår sedan de kom på rätt behandling. Här vid Umeå regionsjukhus har jag fått en stent inopererad i ett kranskärl. Jag har mediciner som håller hjärtsvikten på avstånd och stegräknaren i min Iphone hjälper mig hålla koll på att jag tar mina promenader och får en uppmuntran.
Nu när jag har skrivit denna krönika på min dator, klickar jag på ”spara”, sen trycker jag på en knapp och texten hamnar i samma stund hos Maria Wall som ska göra en illustration och hos Peter Öberg på VK som lägger in den på rätt plats i Bil & Bostad. Du som läser den har förmodligen på dig läsglasögon tillverkade i Kina och strukturen på de glaskristaller de är tillverkade av påminner nog om de sockerkorn jag såg i mitt mikroskop som barn.

Ja du Nicklas. Nåt jag verkligen ser fram emot är förstås EM i fotboll som börjar i juni. Om Leicester kunde vinna hela Premier League så kan väl Sverige vinna EM? Tippa utgången innan turneringen startar. Sen lämnar jag in liret.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!