Foto: Maria Wall

Är du en sån som face-bookar?

ära läsare av Bil & Bostad. Nu har du fått din tidning igen som du kan prassla med och där du kan läsa min krönika i lugn och ro. Jag har då skrivit mina krönikor här i tidningen i tio år skulle jag tro och sedan några år finns Bil & Bostad även i digital version på nätet. Det är kanske där du läser mig? Från din datorskärm, i din padda eller mobiltelefon?

En kanariefågel i telefonjacket
Den digitala utvecklingen har gått rasande fort och jag minns den tiden när jag skaffade min första dator. Det var i slutet av 80-talet, jag hade en liten kompakt burk som hetta MacClassic och den fick ersätta min elektriska skrivmaskin av märket Underwood. Att gå från skrivmaskin till dator innebar också att Tippex försvann från skrivbordet. Mina fingertoppar var inte vita längre och jag behövde inte sax och tejp för att göra mina manuskript, allt gick att redigera i datorn. Det vi inte visste då var att datoriseringen skulle gå ännu längre. För cirka 20 år sedan kom internet och vi blev ”uppkopplade”.
Uppkopplingen skedde via telefonjacken och varje gång man gjorde det lät det ”qvirr ... qvirr ... bleep bleep ... qvirr”... Det lät som vi hade en kanariefågel i telefonjacket.

Hemsidor för hela världen!
Nu kunde vi också börja tillverka hemsidor. Det ordnades kurser av alla de slag och snart hade varenda förening sin egen hemsida. Här fanns nu kennelklubbar, innebandyföreningar, vanliga familjer som visade upp sig, företag och kommuner och alla tänkte de: Herregud! Hela världen kan nu nå oss i ett klick. Det samma tänkte porrindustrin. Hur många som jobbar på kontor och satt och slöade över ett datorspel har inte varit med om att helt plötsligt få virus i datorn och helt plötsligt en massa porr i datorn. Den it-ansvarige har tillkallats och ... ”Ja jag förstår att det inte var ditt fel men du kanske ska akta dig för vilka filer du klickar på.” Många har nog haft sina pinsamma stunder sedan de gjort utflykter på nätet.

Familjen Facebook tar över
Det kanske var tio år sedan Facebook kom och år 2007 exploderade det i Sverige. Jag tror jag själv gick med där år 2009 ungefär och insåg den sajtens fördelar. Skillnaden mot vanliga hemsidor var att här fanns en plattform som man inte behövde söka efter – de sökte upp mig! Vi vet vad du heter, vi vet var du bor, vi vet vad du gillar och när du fyller år.
Facebook samlade deltagare från hela världen och nu kunde du söka efter vänner som du en gång känt. Finns de på Facebook? Ja titta! Här fanns nu klubbar och sammansättningar av människor som ville minnas hur det var förr. Själv gick jag med i klubbar som utbytte minnen från Kramfors, från Övik och Umeå. Här sitter vi och pladdrar minnen och lägger ut bilder från våra egna fotoalbum. Jag är med i den här gruppen ”Du vet att du är från Umeå” och där är det många som vill berätta om hur det var förr. Aldrig trodde väl den som hade Almars kiosk på Teg att han en dag skulle bli så älskad!

Jag har drygt 1200 vänner
Genom åren har jag själv blivit en rätt så flitig facebookare. Jag har drygt 1200 vänner som skriver inlägg då och då och lägger ut bilder från där de är och vad de pysslar med. De sitter på flygplatser och väntar, de ligger i solstol på Maldivernas vita stränder, de gullar med sina katter eller hundar och de äter tjusiga middagar på restauranger av alla de slag.
På Facebook pågår kampanjer av alla de slag. Gör Lasse Lystedt till hedersmedborgare! Vi är drygt 500 stycken som gillar det, men det tycks ändå inte bli något. Men eftersom Sigbritt Lystedt eller dottern Gun Lystedt är med på Facebook så vet han nog om – via dem – hur gillad han är. Kanske räcker med det?
Om du vill kan du gärna söka upp mig på Facebook och fråga om jag vill bli din vän. Det lovar inte att det blir så, men det kostar inget att fråga!

Ja du Nicklas. Det finns en riktig värld där ute vid sidan av alla appar och datorer. Hur länge sedan var det du gick ut i skogen med vänner, gjorde upp en eld och grillade korv? Har du förresten varit scout nån gång?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!