Foto: Maria Wall

Gifta par ska inte göra saker tillsammans

Benny undrar den här veckan om det är en bra idé att äkta par gör saker tillsammans – professionellt då alltså. Det tror jag inte, och jag ska snart berätta varför. Men först måste jag kanske förklara att jag inte kan uttala mig i det här specifika fallet, och innan jag börjar låta som en informationsansvarig på vilken myndighet eller vilket företag som helst vill jag påpeka att anledningen till det är rimlig – jag kikar inte på Mästarnas mästare.

Antagligen störs den här krönikan redan nu av frågor du har kring VARFÖR jag inte kikar på den här allsmäktiga teveunderhållningen, från public service dessutom, med hela och rena, odopade svenska helyllefavoriter – det går att jämföra med att inte gilla julen eller hundvalpar – men jag vill helt enkelt inte. Okej?
Det är faktiskt ganska skönt att slippa måsta se Mästarnas Mästare vareviga söndag, eller Paradise Hotel, eller någon annan dokumentärdoftande serie för den delen. Kanske beror det på att man bara har två val; a) att inte se överhuvudtaget eller b) börja strötitta och sen bli fast.
Jag såg tio sekunder av årets serie, av rent misstag, och då slet nån av lårmuskeln. Jag måste erkänna att det började gry ett intresse hos mig, så jag bytte ögonaböj till nåt betydligt harmlösare.
Men åter tillbaka till varför äkta par inte ska jobba ihop – i de fall några av oss andra riskerar att bli indragna.
Den mest uppenbara varningsflaggen är givetvis nygifta skådespelare som gör filmer tillsammans. Den ene fixar en huvudroll till den andre, kanske för att vara snäll eller för att kunna umgås maximalt med varandra, men hursomhelst blir det svårt som tittare att glömma den här nuppatismen, vilket drabbar illusionen som är långfilm.
Hårresande exempel finns det gott om och de enda jag kan komma på som klarar sig med hedern i behåll är Tom Cruise (konstigt nog) och Nicole Kidman i Stanley Kubricks ”Eyes wide shut”. (Som för övrigt handlar om ett äkta par som har ganska stora problem – kanske är det meta-inslaget en del av förklaringen?)
Woody Allen lyckades förresten också med beröm godkänt med sina fruar Diane Keaton och Mia Farrow – men å andra sidan funkade ju inte själva äktenskapen särskilt bra, för att uttrycka det milt.
Kanske är det så att det är svårt att få allt här i världen?
Men givetvis finns det ju människor som omkullkastar de mest logiska teorierna. Gunde och Marie lyckas säkert jobba ihop, ligga och uppfostra A-barn, och jag tror inte heller att Gunde kör över Marie – vilket annars är ett offer många framgångsrika äkta ”team” gör ... jämställdheten.
Par som i samförstånd offrar rättvisan målar sakta men säkert in sig i ett hörn – i vilket åtminstone en av dem kommer att vara ganska bitter mot pensionsåldern.
Dr Phil har dragit in hela familjen i sitt superförnuftiga imperium och efter varje show hämtar han sin vaxdocka till fru från första raden och går hand i hand ut ur studion. Han har ju räknat ut att hans relation till frugan är en nyckel för att kunna agera som moraliskt överlägsen alla pajiga gäster han har – hela hans yrkesroll baseras på att han kan balansera Dr Besserwisser med bilden av en jämställd och juste make.
Av den här anledningen berättar han återkommande att hans fru är ännu klokare och smartare än honom, så pass ofta att man ibland undrar varför inte HON leder showen. Nåväl: allt det här får mig att drömma i smyg om en Dr Phil-skandal – trots att jag gillar honom. Kanske inte på Bill Cosby-nivå men nån liten urspårning i alla fall skulle vara uppfriskande och mjukgörande.
Inga träd ska få växa till himlen, eller hur?

Benny; du är ju förhållandevis pratsam och aktiv även på sociala medier, Facebook till exempel. Har du några goda råd att ge till människor i din generation som börjar med töckena appar?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!