Foto: Maria Wall

Finns såna räkor på Bettnessand?

Humor är en tidsbunden färskvara som snabbt föråldras och när Nicklas ber mig lista de tio bästa skämten är det en omöjlig uppgift. Citatet av Groucho Marx som Nicklas nämner har jag hört många gånger förut, liksom alla andra kända oneliners han ska ha sagt.

Många av dessa kommer från filmerna som bröderna Marx gjorde, men de flesta tror jag härrör från alla radioprogram han gjorde på 50-talet. Jag har sett de flesta filmerna med the Marx brothers och läst de flesta av biografierna om Groucho, Harpo, Chico. Jag ser familjen Marx som föregångare i den judiska humortraditionen med efterföljare som Andy Kaufmann, Mel Brooks, Woody Allen – de som gjorde tidningen MAD – och på senare år Seinfeld och hans stab av författare. Jag gillar inte Jerry Seinfeld själv men kanske hellre de andra på rollistan. George till exempel.

För inspiration i mitt skrivande
När jag letar upp de här artisterna på Internet och alla listor som gjorts på deras bästa skämt så inser jag att den här humorskatten har jag kollat upp många gånger förut när jag behövde inspiration för att skriva material till krogshower och revyer. För den som har sett Torbjörn Harr göra den lätt berusade svammelputten ”Humbert” kan jag avslöja att rätt många av de absurda skämten han levererat här på scener i Umeå har ett ursprung i ”Deep thoughts by Jack Handy” som fanns med i Saturday Night Live i mitten av 90-talet.
Monologerna kunde bli så här:
”Du ... tänk om du hade en flickvän som var en jätteräka! ... Då kunde du ta med hon till Bettnessand å simma som räkor tillsammans å ha hur kul som helst. Å sen när man vart hungrig då kunde man grilla hon på grillen som man gör med jätteräckor men nu är ju min flickvän från Bjurholm å heter Ank-Katrin så det .. funkar ju liksom inte.”
”Har ni tänkt på en annan sak? Benställningen på en sädesärla. Knäna går ju som bakåt på en sån. Tänk dig en stor sädesärla som bordsdam vid ett dukat bord å sen måste hon ursäkta sig för att gå på muggen ... hon river ner tallrikar och glas när hon ska resa sig å tror det är ditt fel men fan ... det var ju inte jag som bjöd dit hon!”

Folk som saknar humor
Barndomens alla vitsar dyker upp igen i olika sammanhang. Ibland kan jag testa min egen omgivning med lustigheter jag hör på skolgårdar i min uppväxt mest för att höra om de känns igen. Har du hört den här: ”Mozart hade köpt en varmkorv men då kom Schubert och Beethoven.” För det mesta trillar polletten ner hos den som hör den vitsen men lika ofta blir reaktionen en annan. ”Fanns det verkligen varmkorv på Mozarts tid?” Eller: ”Levde verkligen de där kompositörerna samtidigt?” Ja vad svarar man på det. Googla!
Facebook har släppt fram massor med folk som saknar humor. Senaste första april var en pina. Det fanns gott om fyndiga skämt som gärna kunde få stå oemotsagda men det tog inte lång tid innan första kommentaren kom: ”Mig lurar du inte. April, april!” eller tio till som genast hängde på och skrev: ”Det fattar väl vem som helst att det var ett aprilskämt”.
I förra veckan var det en person i min bekantskapskrets som la ut en bild på en smidd timmerkrok av järn på Facebook. Frågan: ”Vet ni vad den här användes till?” Jag som själv använt en sådan timmerkrok på vedgården i Hörnefors visste förstås vad det var så jag skrev: ”Örhänge till Sixten Landby.” Jo det var ett antal personer som tycket det var kul men sen skrev ca 350 andra. ”Det är en timmerkrok.” Upp till ett hundratal andra diskuterade järnsmide eller om den kunde användas till att lyfta massabalar.

Mamma går och går på Ikea
När jag är på lasarettet och sitter i ett väntrum läser jag gärna nån gammal veckotidning som Året runt eller Hemmets veckotidning och vad de heter. Det jag söker upp är de små enspaltarna som kan tituleras: Kul i kanten, eller Veckans roliga historia. De som skickar dessa kan få en trisslott eller 50 kronor för besväret och jag undrar ofta vilka det är som skickar in dessa historier. De kan vara av den här sorten: ”Varför har du bebisen med på fisketuren? – Jo för då är det ändå en som får napp!”
Den där sortens vitsar kallar en del ungdomar för ”pappaskämt” för de är ju så tröttsamma!
Humor är färskvara skrev jag i början av krönikan, men en gammal trött vits från barndomen kan ibland få ny fräschör: Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren? ”Det är mamma som är på Ikea här i Umeå!” Tack Maria Höglund, annonssäljare på VK för att jag fick sno den vitsen som var en sann historia på Facebook levererad av din dotter.

Ja du Nicklas. Jag ser på Mästarnas mästare i TV och paret Ferry som deltar där. Båda vill vinna men hur ska de bilda pakt för att göra det? Vad tycker du om idén att sammanföra ett äkta par bland de andra som tävlar enskilt?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!