Foto: Fredrik Andersson

Umeåprofilen: Tora och Elvira står upp för Umeås humorscen

Pizzaimpro? Det är precis som det låter: man äter pizza och tittar på improvisationsteater. En gång i månaden kan man njuta av både detta och ståuppkomik på kvarterskrogen 57:an i Umeå. I en fullsatt restaurang får åskådarna se felköpt köttfärs sluta med antingen romantisk musikalduett eller ond, bråd död. Anna Johansson lär ut hur man byter däck och Solja Krapu tar oss med på en biltur med knipövningar genom Västerbottens inland. Men de flesta i publiken har nog ändå kommit för att se ståuppkomikerna Tora Larsson och Elvira Lander. De är två av de starkast lysande stjärnorna på Umeås humorhimmel just nu. Dessutom är de veckans Umeåprofiler.

Varför började ni med ståuppkomik?
Tora: – När jag gick på gymnasiet gjorde jag stand up som projektarbete. Jag tänkte ”det här kan jag göra minst lika bra som de jag har sett”. Och då kände jag att det här ska jag hålla på med. Något år senare flyttade jag till Malmö och började med stand up på klubbarna som fanns där, och giggade till och från i några år innan jag fick möjlighet att flytta hem till Umeå, och då var det väldigt kul att få börja med stand up här i stan.
Elvira: – Det var en tävling i stand up på Umeå Humorfestival och då taggade polarna mig att köra, så då gjorde jag det, och så vann jag, och inledde humorfestivalen. Och det gick jättebra. Och så har det varit roligt, så jag har fortsatt.
Tora, du är ledare för kursen Fanny, för nybörjare som vill lära sig stand up. Vad har du för råd till den som vill bli ståuppkomiker?
Tora: – Testa! Man kan göra det här på pizzerian, för vi stöttar gärna nya komiker. Hit får vem som helst komma. Eller så kan man gå kursen.
Hur kom det sig att just ni två började samarbeta?
Elvira: – Toras syrra frågade vad jag jobbade med och jag berättade att jag var clown. Hon tyckte att Tora och jag borde träffas. Och så hade vi en träff och kände att det här kan ju verkligen bli kul.
Tora: – Vi tog en fika och berättade allt vi ville göra och hade gjort och blev bara så peppade av varandras grejer, och bestämde oss för att börja leka tillsammans.
Elvira: – Vi har båda ganska stora ambitioner och är handlingskraftiga bägge två, så vi gillar inte att stå och trampa vatten.
Tora: – Vi började ganska snabbt lägga ut sketcher på Facebook innan vi hann ångra oss. Vi har som ledord att om vi har roligt så är vi på rätt spår.
Vad har ni för mål med det ni gör?
Elvira: – Vi har jättemycket tankar och idéer. Vi vill göra föreställning, vi har pratat om att göra om det här konceptet och plocka in fler artister. Och vi gillar ju radio. Allt som är kul vill vi göra.
Tora: – Och vi är väldigt taggade på att samarbeta med alla i stan som gör det vi tycker om, och som tycker om det vi gör.
Hur kommer ni på ert material?
Tora: – Vi pratar nästan dagligen om allt som vi tänker på och som kan vara kul. Och så gör vi sketch av det, eller skriver stand up, eller sparar det till senare.
Elvira: – Saker som är jobbiga, bearbetningar av saker och ting. Är det okej att gråta på jobbet, till exempel? Men också sådant som bara är tokroligt.
Vilka förebilder har ni?
Elvira: – Jag älskar Klungan. Suzanne Reuter. Sissela Kyle. Och Babben Larsson – geni.
Tora: – Nour El Refai, Maria Bamford, The Office...
Elvira: – Amy Schumer, Tig Notaro, Smack the Pony...
Hur är Umeå som ståuppstad?
Tora: – Umeå är på uppgång. Det har varit dött här länge, men nu händer det mycket inom stand up, tycker jag. Det är ju det här lokala som bygger en scen. Jag tror att vi är nåt på spåren. Om fem år kommer Umeå att var en självklar humorstad.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!