Visioner för Friggeboden

Friggeboden har blivit större. Fram till nyss fick svenska folket bygga 10 kvadratmeter utan bygglov. Nu har den gränsen höjts till 15 – och med det växer möjligheterna att bygga kreativt.

Fram till slutet på 1970-talet var man tvungen att söka bygglov för minsta uthus, hundkoja eller lekstuga man ville ha på gården. Men då kom friggeboden. Det var den borgerliga regeringen som beslutade att 10 kvadratmeter skulle få byggas i frihet utan myndigheternas tillsyn. Namnet på denna innovation togs fiffigt från dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo. Lagen trädde i kraft den 1 januari 1980 och ledde till en boom i det svenska hobbybyggandet. Ingen vet i dag hur många friggebodar som uppförts – och det är väl lite det som är poängen. Nu tas nästa steg. Arean på friggebodarna närmar sig ett litet hushålls. Sedan den första januari 2008 är det nämligen tillåtet att bygga 15 kvadratmeter.
Flera av Sveriges ledande arkitektkontor har tagit fram förslag på hur man kan bygga sin friggebod på nya häftiga sätt. Här presenterar vi ett urval.

ÖRJAN WESTBERG

KARLSSON (BILD)
Arkitektkontor: Kjellander & Sjöberg Arkitektkontor

Karlsson, Karlsson, världens bästa Karlsson. Astrid Lindgrens lustige lille figur har gett namn åt denna friggebod som med fällbara skivor runt alla fasader erbjuder möjlighet till hela sex olika rum – fem invändiga och ett utvändigt. Huset har visserligen en byggyta på tillåtna 15 kvadratmeter, men den potentiella användningsarean är 90 kvadratmeter med alla rum.
Skivorna är tillverkade av lätt transparent glasfiber. Nedfällda om natten får de huset att påminna om en lykta. Friggeboden Karlsson kan placeras i allt från öppna landskap till bakgårdar i en stor stad. Huset vilar på en sockel av sten eller betong.

SOMMARDRÖM
Arkitektkontor: Marge Arkitekter

Sommardröm är både inomhus och utomhus samtidigt. Friggebodsytan är uppdelad på tre olika huskroppar, var och en med en tydlig funktion: kök – sovrum – toalett. Alltihop täcks över av en stor segelduk, uppstagad av höga, strategiskt placerade pelare. Sommardröms golvyta utgörs av ett stort trädäck och sovavdelningen ska rymma två vuxna och två barn. Att sätta upp och ta ner segelduken över Sommardröm kan symboliskt markera sommarens början och slut.


TRÄDKOJAN
Arkitektkontor: MAF Arkitektkontor

Arkitekten Josefina Nordmark utmanar föreställningarna om vad en friggebod kan vara. Hon förknippar friggebodsdrömmen med människans längtan efter frihet.
Nordmarks idéer bygger på att ta vara på de förutsättningar som gäller för en speciell plats. Det är inte alltid lätt att få plats med en standardiserad rektangulär friggebod på tomten. Inspiration till Trädkojan har hon tagit från det egna hemmet i Luleå. I det rustika men luftiga huset finns en bastu, ett uterum och en terrass uppe bland träden. Huskroppen kröks i två delar av en hög tallstam. Uterummets väggar är täckta av spegelglas så man kan titta ut men inte in.


BLOMLÅDAN
Arkitektkontor: Sandellsandberg

Arkitekten Thomas Sandell har tagit fram en kontrastrik skapelse. I Blomlådan förenas mjuka blommor och hård plåt. Längs fasaderna kröks den galvaniserade plåten till planteringsvänliga odlingsrännor. I nederkanten förses rännorna med lufthål för dräneringens skull.
Inspirationen kommer från traditionella planteringslådor i plåt. Till formen påminner Blomlådan med sin toppiga form om fjällen och lappkåtor.
Huset är försett med stora glasade altandörrar och en liten terrass. Förslagsvis riktat mot en vacker vy i sydväst.

Fler Artiklar
Klicka och läs!