Foto: Maria Wall

Kan Löfven brotta ner Putin?

Det första jag kom att tänka på när jag fick veckans utmaning är en gammal progglåt från 1968 med den svenska gruppen International Harvester. Det var ett gäng flummiga stockholmare, som senare kallade sig Träd Gräs och Stenar, och som på plattan Sov gott Rose-Mari framförde en rytmisk ”chant” på 20 sekunder som hette Statsministern. Texten till denna löd: ”Statsministern kan leeesa. Statsministern kan skriiiiva. Statsministern kan reeekna. Men han kan inte rocka bugga rocka bugga nåt nåt nåt!”

Statsministern i fråga var då Tage Erlander. Han hade blivit ”folkkär” i Hylands hörna redan 1962 när han berättade en historia på värmländska: ”Huka er gubbar å kärringar för nu ladder han om.” Kunde den skinntorre Tage Erlander vara skojig? Jodå. Men 1968 krävde progg-vänstern att han skulle rocka och bugga för att räknas. Nu är frågan, kanske vi har för mycket av sådana idag?

Allt annat än playboy
Vår nuvarande kung som tog över tronen i unga år har redan från barndomen utsatts för hård mediebevakning. Från att vara minsting bland prinsessorna på Haga till tiden som playboy på discot Alexandra. Han har skandaliserats för fester med Noppe och allt vad de heter och han kan partaja loss så det räcker.
Men var det en sån kung vi ville ha? Njäää. Det är nog inte riktigt därför vi snällt betalar deras apanage, eller hur? Däremot gillar vi nog kungens äkta engagemang för idrotten. Finns det nåt OS där kungen inte varit med och hyllat våra svenska medaljörer? Finns det något SM på skidor där han inte stått vid sidan av spåret i sin stora pälsmössa?
Det här är äkta engagemang dessutom. Sen råkar jag veta att han en natt smet ifrån alla sina livvakter för att hjälpa en vaktmästare att anlägga skidspåren vi hade här i Gammliaskogen på ett SM för flera år sedan. Men det är en historia för sig.

Svenska politiker kommer loss
Nicklas frågar efter politiker som kan dansa och sjunga. Ja vi som minns den ryske ledaren Boris Jeltsin vet att han både kunde sjunga och dansa i de mest olämpliga sammanhang sedan han gått igång på vodka. Hur var det när moderatledaren Ulf Adelsohn dansade i bastkjol på en partikongress? Var han nykter? Han var nog bara uppspelt som vissa kan bli på partikongresser.
Även Ingvar ”Foten” Carlsson har släppt loss ibland på fester och dansat loss. Jag minns fortfarande en ung Alf Svensson från KDS som sågs i badbyxor som utvik i Hänt i veckan. Miljöpartiets första intåg i riksdagen skedde med dans. Göran Persson har vi sett dansa med en ko i ett barnprogram och Carl Bildt har vi hört sjunga Fyra bugg och en Coca-Cola på sitt eget personliga vis. Håkan Juholt hade visserligen en kort tid som partiordförande men markerade en folklighet som kanske blev för mycket?

Kommer AKB från yttre rymden?
Just nu riktar vi blickarna mot USA och de kandidater som ställer upp i presidentvalet. Vi har sett både Donald Trump och Hillary Clinton medverka i sketcher där de spelar sig själva i teveprogrammet Saturday Night Live.
Jag tror knappast det finns något motsvarande teveprogram i Ryssland men Putin och hans propagandastab har i många år jobbat med hjältebilden av Putin. Han jagar, han rider, han fiskar och han visar gärna upp sig i bar överkropp.
Samtidigt som världens politiska ledare kanske mest passar på cirkus undrar jag hur våra svenska politiska ledare kan hävda sig på den internationella scenen. Den svala partiledaren för moderaterna, Ann Kinberg Batra, (AKB) liknar mest en varelse som stigit ur sitt rymdskepp med hjälmen på sig. Och vad kan vi säga om Stefan Löfven? Hur länge ska han gå där i sin bruna nötta kostym han hade som metallordförande?

Kan Stefan Löfven brotta ner Putin?
Här i Umeå har vi nu sett vårt kommunalråd Hans Lindberg (S) shejka loss med Ikeas chef ”så höftkulorna gnisslade” enligt en recension i pressen. Hans motståndare i politiken Anders Ågren ( M) gör allt han kan för att publicera sig som en träningsfantom när han tillsammans med hustrun Åsa Ågren Wikström varje vecka lägger ut bilder på sig själva på Facebook och Instagram från IKSU:s gym. Men blir det några resultat?
Nej, jag tror nog att ”folket” upplever dem som sällsynt fåfänga narcissister. Vill man lyckas i politiken måste man ta till mer folkliga grepp.
Här tror jag att Stefan Löfven kan använda sig av sin dolda talang. Han kan nämligen japanska kampsporter. Det vet jag för att jag känner Staffan Sonning, nu radiokorre i London för Dagens eko. Förr i världen öppnade han en klubb för japansk kampsport i Övik där Stefan Löfven deltog. Staffan Sonning vet alltså vilka tjyvgrepp Stefan Löfven klarar av och intygar att här finns en ju-jutsumästare av rang. Bland alla galna utspel vi hör från Donald Trump om att utmana Putin känns det tryggt att veta att vi har en statsminister i Sverige som torde brotta ner dem båda. Eller hur?

Ja du Nicklas. Det här var en politisk analys som nog kan mäta sig med de analyser Marcus Oscarsson gör i TV4. Eller? Låt oss vara seriösa nu och jag undrar; vilka personer i media kan du lita på idag? Finns det nån ärlig själ efter Sverker Olofsson?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!