Foto: Karl Nordlund/SVT

Umeåprofilen: Mello får Spetz-kompetens

Nitton år ung kan umeåsonen William Spetz visa upp en imponerande meritlista. Det började med bloggande för VK, fortsatte med uppmärksammade filmer på Youtube, sedan programledar- och skådespelarjobb för SVT och Sveriges Radio. Och nu på lördag leder han, tillsammans med Gina Dirawi, finalen i Melodifestivalen på Friends Arena i Stockholm.

Hejsan William! Hur känner du inför att gå upp på scen och leda Melodifestivalsfinalen inför miljontals tittare?
– Ja, med den formuleringen så blir det ju direkt pirrigare. Jag längtar så mycket. Eftersom det är mycket snabba puckar så har jag inte fått så mycket manus än, vilket i sin tur leder till att jag nog inte riktigt fattar vad det är jag kommer göra. Så nervöst, ovisst, spännande, roligt!
Vad har du för relation till Melodifestivalen sedan tidigare?
– Jag minns att jag var arg för att Nicke och Nilla, barnprogramskaraktärerna som Niklas och Pernilla Wahlgren levde ut med, inte var med i Mello när jag var liten. De var ju de bästa! Annars har Melodifestivalen varit en väldigt social grej i min familj. Det har enat alla på lördagkvällarna. Väldigt fint.
Du har flyttat till Stockholm. Har du hunnit börja sakna något med Umeå?
– Jag har flyttat ner till Stockholm för att satsa på skådespeleriet och på det jag älskar. På dagarna filmar, skriver och äter jag. Jag är glad med tillvaron och det enda jag saknar med skolan är mina teaterfröknar.
Hur var Umeå att växa upp i?
– Det är för alltid och för evigt min trygga punkt och mitt hem. Jag är i Umeå en gång i månaden för att spela in radioteatern ”22 kvadrat” som sänds i P3 lördagar och söndagar, och det är ju höjdpunkten på månaden ofta. Älskar att komma upp och bara spela in i studion på Mariehem.
Du började som bloggare, blev Youtube-stjärna, har gjort flera serier för SVT, hörts på P3, leder nu Melodifestivalen ... Man undrar: vad väntar härnäst?
– Min högsta dröm, som jag tänkt på sedan jag började gymnasiet, kommer bli verklighet i höst. Strax efter Melodifestivalen får jag prata om det. Fy vad det kommer bli bra. Det är allt jag tänker på innan jag somnar. Men för nu måste jag leka stum.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!