Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Trion bakom Sveriges största litteraturfestival

Det har gått tio år sedan Umeås egen litteraturfestival, Littfest, första gången slog upp portarna. Sedan dess har arrangemanget vuxit och det är nu Sveriges största litteraturfestival. 17 till 19 mars är det dags för årets upplaga som bjuder på ett rekordstort antal författare och samtal kring allt som kallas litteratur. Veckans Umeåprofil är inte bara en person utan tre: Littfests festivalkoordinatorer Patrik Tornéus, Erik Jonsson och Viktor Hariz.

Patrik, du som varit med sedan starten. Hur trodde du för tio år sedan att Littfest skulle se ut 2016?
– Jag kunde inte i mina vildaste fantasier tro att det skulle bli så stort. Jag tror att anledningen till att Littfest varit så framgångsrikt är att det aldrig varit meningen att det ska växa; det har bara gjort det. Det har att göra med att Littfest drivs som en ideell förening och att vi inte har några aktieägare som vill ha största möjliga vinst.
Vad är svårast med att arrangera Littfest?
– Att sätta ihop ett bra och angeläget program. Det är svårare idag, det har blivit med författare som med musiker att det är en massa förlag och agenter man måste gå genom. Det andra svåra är att faktiskt få ihop allt, men det lär man sig under åren.
Erik, Ni har 130 gäster i år, och till det kommer så klart alla besökare. Hur håller ni reda på alla gäster rent praktiskt och får dem att känna sig välkomna?
– Genom att sätta upp system på vem som gör vad. Och så har vi ju många volontärer. En viktig anledning till att vi vuxit tror jag är just att vi tar hand om våra gäster, och det är något som sprids bland författare och förlag.
Vilka personliga egenskaper är bra om man arbetar med arrangemang av denna typ?
– Man behöver inte vara en beläst person, däremot mångsidig och socialt kompetent. Man får vara beredd på att ta lite skit och kunna ge lite skit, att kunna säga nej och vara envis så att vi får det som vi vill ha det. Man måste kunna bära saker också.
Du är nyast i Littfestgänget, Viktor. Vad är roligast med att arrangera en litteraturfestival?
– Det roligaste är att få kontakt med några av ens absoluta författare och få dem att komma hit, även om det är lite av ett tveeggat svärd då jag som arrangör inte kommer att ha tid att gå och se dem.
Vad är du mest nöjd med inför årets Littfest?
– Att det blev klart! Jag har haft det övergripande ansvaret för programmet och det är svårt när man sitter samma dag som det ska tryckas och väntar på svar om en viss författare kommer eller inte. Jag är också nöjd med att vi fått hit så många internationella författare. För varje som tackar ja är det många som tackar nej, så det är skönt att det blev så bra.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!